Leet arkadaşımız anket açmış bu konu ile ilgili, sonucu malum herkes türkçe'ye özen gösterilsin diyecek....Bende başka bir boyutundan bakmak istiyorum olaya. Ne kadar zamandır aklıma geliyodu bu konu, şöyle kısaca yazayım bende;
Aslında baskın kültür "Amerikan kültürü" tüm dünyadaki kültürleri baskı altına alıyor. Hani bizim dediğimiz gibi sadece Türkçe'de bir yozlaşma yok. Sinemadan başlıyalım şu an dünyanın hiç bir ülkesinde hiçbir ülkenin yerli filimleri Amerkan filimlerinde çok izlenmiyor, sadece bir ülke var böyle ilginçtir o da Türkiye; tabii bunun sebebi son dönemdeki Türk yapımcıların pazarlama anlayışlarının çağa ayak uydurması ve ülkenin popüler insanlarının sinema filimlerinde oynaması... yaklaşık bir 5 sene öncede Fransız filimleri Fransa'da Amerikan filimlerinden çok izlenirmiş şimdi Amerikan filimleri önde...
Neyse konuyu pek dağıtmıyalım konumuz DİL di... ÇArpıcı örnek şu Almanca hocam anlattı Almanya'da çok büyük bir kitle varmış, dilimiz keşke ingilizce olsa çünkü öğrenmesi ve konuşması çok daha basit ve sade... Bende almanca kursuna gidiyorum diye Alman radyoları dinliyorum bu aralar, durumu çok garipsedim hani o çok milliyetçi bildiğim ALman radyoları bas bas ingilizce şarkı yayınlayıp ingilizce cingıllarlar reklam yapıyolar... hemde bizim Power Fm falandan daha yoğun....
Şimdi TÜrkiye'ye dönelim; aslına bakarsanız bilgisayar sektörü teknoloji, finans vb. yeni ve dışarıda keşfedilmiş ve geliştirilen sektörler içerisinde Türk dilinin sadeliğinin en iyi derecede korunduğu sektör... Bunu bir hocamız var ismini şu an hatırlamıyorum; bilgisayar, bilgi-işlem, bellek vb. binlerce bilgisayar terimini TÜrkçe'ye kazandırıp yaygınlaşmasına vesile olan hocamız, sanırım bunu ona borçluyuz..
YANLIZ bilgisayar, internet ve yazılım diyince olay 2'ye ayrılıyor;
Birincisi Üniversite mezunu kendine güveni olan, kendini geliştirmiş nispeten daha aydın olan kesim; işte bunlar bilgisayar terimlerini Türkçe kullanmaya özen gösteriyorlar sanırım bu kişiler daha bilinçli insanlar... Örnek vermek gerekirse; Fonksiyon, Sınıf, Metot, katman, nesne böyle yüzlerce..
İkinci sınıf ise eğitim seviyesi daha düşük kişilerden oluşuyor bunlar için Bir terimi ingilizce kullanmak büyük biri oldugunu çok şey bildiğini söylemek demek, en basit Türkçe karşılıkları olan şeyleri bile ingilizce kullanmaya gayret ederler; URL ye Yu-Ar-El derler, banner, page rank, webmaster, coder, backlink, link popularıty, böyle daha yüzlerce kelime...
Dikkat ettimde bu ikinci sınıftakiler genelde webmaster lar, sanırım biraz eğitim ve kendini geliştirme eksikliği var webmaster arkadaşlarda, Birinci gurup ta bassettiklerimde genelde profeyonel programcılar oluyorlar... katman, nesne, nesne yönelimli , sınıf vb. yüzlerce programlama terimi Türkçe mize kazandırıldı ve gayet iyi kullanılıyor... Yoksa o adamlarda object oriented demeyi biliyo nesne yönemliliye ama zamanında demediler......