yorumlar çok hoş.ama mynet veya benzerinin arama motoru olayına girme şansı bence pek yok.kapitalizmin kuralı bu çünkü.kendinizi bir bölgeye, ülkeye kapatamazsınız.arama motoru yapılsa Türkçe olmadıkça google ile yarışamaz.bir farklılık olmalı. Türkçe olursa da, google ziyaretçilerinin yarısını bile çekse, yatırımı karşılayacak parayı kazanamaz.mecburen ingilizce yapmak zorunda.o zaman da tüm dünyada tanınmak zorunda ki bu da çok zor bir iş.google bile bu işle uğraşamadı.youtube'a karşılık bir site açabilir, 500 milyon dolar reklamla youtube'ın önüne geçebilirdi diye düşünebiliriz ama piyasa öyle değil demek ki.paşa paşa gitti satın almak zorunda kaldı.
internetle gerçek hayatın bir farkı yok. savaş sanayi gibi, bu olay da. öyle gaza gelip de pakistan amerikayla baş edemez. ancak avrupa birliği gibi büyük yatırım yapabilecek güçler lazım(onlar bile yetmiyor). şu anda nasıl amerika tek kutuplu dünyaya neden oluyorsa, microsoft ve google da internette tek kutup oluşturuyor. microsoft yazılımları kontrol ediyor, google da interneti ele geçirmeye çalışıyor. google'a özgürlük diye bakıyoruz ama blogger, gmail, cacheler, wikipedia, kütüphane, vs hepsi aynı mantıkla çalışıyor: her insanla ilgili bilgileri depolamak. explorer bilgileri topluyor diye firefox kullanalım diyoruz ama o zaman da google bilgileri topluyor. bence dünyanın şu andaki en tehlikeli düşmanlarından birisi google. çünkü istihbarat teşkilatlarının ele geçiremediği bilgilere bile sahip. birleşik devletler o kadar uğraştı, baskı yaptı google'a, e-mailleri kontrol edicem diye.google izin vermedi. bu bir güven teşkil ediyor güya ama abd'ye vermediği bilgileri kendisi depoluyor. gmailde silme butonunun olmama nedeni buydu. japonlar linux kullanıyorlarmış, microsoft, şirket sırlamızı öğreniyor diye. linux'ın ne yaptığını kim bilebilir.
tuhaf işlerle uğraşıyor google.ama şu an için önlem almanın mümkün olduğunu sanmıyorum. sadece "doğa kendini korur, dengeyi her zaman sağlar" felsefesine inandığım için, kısa bir süre içerisinde, bir şekilde google'ın önüne geçileceğine inanıyorum. nasıl on liraya aptal şarkıları satmaya kalkışanların başına korsan belası çıktıysa, google'ın karşısına da bir güç çıkacaktır.
hep merak etmişimdir. bu mynet, netbul, vs denen ıvır zıvırlar, nasıl oluyor da bu güçlerini kullanamıyorlar. bırakın arama motorunu, mynetin host şirketi bile işe yaramaz. adını bile duymadım. düz bir mantıkla düşününce, mynet'in Türkiyedeki tüm hosting şirketlerini batırması, tek güç olması gerekir. ama okey oynatmak, sohbet ettirmekten fazlasını akılları almıyor veya tenezzül etmeyecek kadar zenginler sanırım. şu foruma yeni üye olmuş, "bedava domain verecek var mı" diye soran birisine mynet'i verseler, bir yıl içerisinde ülkeyi ele geçirir bence.neden yapılmıyor, sorun nedir çözemiyorum. yapamamaları beni mutlu ediyor, o ayrı konu. çünkü nefret ederim mynet'ten. bir sebep de yok ama ilk kurulduğunda çağlayandaki ilanlarını gördüğümde, sinir olmuştum, hala da öyleyim.
şunu da söyleyeyim, google'ın önüne geçmenin tek yolu, arama sonuçlarını google'dan daha iyi seçecek bir robot. google'ın 75 kriteri var deniliyor. hepsi de çok iyi düşünülmüş ve tamamı da bilinmiyor. yapılması gereken 76. kriteri bulmak. özellikle spam sayfaları hemen tanıyacak bir kriter bulan kişi köşeyi döner bence.bunu da ancak, hukuk, felsefe, sosyoloji, psikoloji, matematik, iletişim, reklamcılık(pazarlama) gibi konulardan anlayan insanlar üretebilir. hatta şunu söyleyeyim, google'ın kriterlerinin tamamı, okulda popüler olan bir öğrencinin, neden popüler olduğu konusuyla ilişkili. mesela backlinkler. eğer bir kız gidip arkadaşına, mert çok yakışıklıymış derse, mertin backlinkleri artar ve diğer kız onu görmek ister.eğer mert yakışıklı değilse(bilgi spamse) bir süre sonra merte kimse bakmaz ve sıralamadaki yeri gerilere düşer hatta banlanır.tüm kriterler bu olaya uyuyor. 76. kriteri bulan kazanacak bence ve hissettiğim şu ki, yakın zamanda büyük bir devrim olacak ve "kendimi şanslı hissediyorum" işe yaramaya başlayacak. tek bir sonuç, aramanın karşılığını verebilecek.