docs klasöründe bulunan, installation.english.txt dosyasında kurulum yazıyor.
1- dosyaları ftp ile yükle.
2- sayfana browsera giriş yap. database bilgilerini felan soracak.onları doldur.yükle de.
3- config.php oluşturulmuş mu kontrol et ftp'den.
4- bunlarıın chmodlarını 777 yapmalısın:
chmod 777 (drwxrwxrwx) : data
chmod 777 (drwxrwxrwx) : data/database
chmod 777 (drwxrwxrwx) : data/media
chmod 777 (drwxrwxrwx) : data/thumbnails
chmod 777 (drwxrwxrwx) : data/tmp_media
chmod 777 (drwxrwxrwx) : data/tmp_thumbnails
chmod 777 (drwxrwxrwx) : templates
bunlarınkini 666:
chmod 666 (-rw-rw-rw-) : all files in the directory "templates/default"
chmod 666 (-rw-rw-rw-) : all files in the directory "templates/default/media"
5- install.php dosyasını sil.
6- yükleme tamamdır. admin panelindeki genel ayarlarla düzenlemeleri yapabilirsin.
Türkçe dil dosyasını dosyaları yüklemeden klasöre koyduysan, yükleme de Türkçe olacaktır.sonradan dosyayı eklersen, yönetim panelinden dil seçeneğini değiştirirsin. yönetim paneli de Türkçe olacaktır.
chmod ayarları: chmod, dosyara erişim haklarıdır. chmod ayalarını değiştirmek için, ftp ile hosta bağlanıp, chmod ayarlarını değiştirmek istediğiniz dosyaya sağ tıklayarak, en altta çıkacak olan(cuteftp için), chmod bölümüne tıklayın, çıkan panelde ayarları değiştirebileceğiniz 9 tane tıklama bölümü göreceksiniz.tüm yerleri seçerseniz 777, üstten iki sırayı(6 yer toplam) seçerseniz 666 ayarını yapmış olursunuz.uygula demenize gerek yok.tamam derseniz ayarlar kaydedilir. yukarıda belirttiğim tüm dosyalar için bunları tek tek yapmalısınız. eğer arka arkaya iki ayrı dosyanın ayarlarını değiştiremiyorsanız, mouse ile yenile(refresh) yapıp deneyin.
4images'e yüklediğiniz resimleri, başkalarının kolayca bilgisayarlarına yüklemelerini istemiyorsanız, kategori oluşturduktan sonra, data/media klasörü(umarım yanlış hatırlamıyorumdur) içindeki klasörlerin içine birer index.html koymanız gerekir. aksi halde, browserda doğrudan bu dosyayı açanlar, resimlerin tamamına kolaylıkla ulaşmış olurlar(üye bile olmadan).
ayrıca, resimleri yönetim panelinden eklemek yerine ftp ile topluca ekleyebilirsiniz. data/media klasöründeki ilgili kategorinin dosyasını bulun, resimleri bilgisayarından ftp ile yükleyin, yönetim panelinden thumbnails oluşturun.
not: en çok kullanılan resim yazılımlarından birisi ama geçenlerde bir sitem hacklendi. becerebildiğim kadar içeriği inceledim. yanılmıyorsam 4images dosyalarındaki bir açıktan yararlanılmış.ama tam emin değilim. bu yüzden coppermine kullanmaya başladım.