bu konunun 7 sayfasınıda tek tek okudum ve gerçekten Türkiyenin geleceği için umutsuzluğa kapılmak elde değil. arkadaşlar sırf 3-5 kuruş daha fazla kazanalım diye doların yükselmesini istiyolar ebe kardeşim dolar yükseldi sen fazladan paranı aldın dolar yükseldiği için gıdaya,elektriğe giyime kuşama herşeye özellikle elektronike anında zam gelior bunu düşünmüyormusunz doların yükselmesi ülke ekonomisine ne kadar zarar verior biraz milletinizi sevin 3-5 kuruş fazla kazanmak için faizin doların yükselmesini istemeyin...bunlar yükselince bilinki ekonomi dar boğaza giricek zamlar artıcak!!!!!
Sizlere bakınca gördüğüm şey şudur, ne muhabbetden nede ekonomiden anlamıyorsunuz.
1- Konun başındada söylediğim gibi arkadaşların heycanına ortak olmak için yazılan bi nevi geyikti. Fakat konun sonunda öğrendim ki sizle hem muhabbet edilmiyor hem de ekonomi konuşulmuyor.
2- Konun ciddiyetine göre konuşuyorum bunları sizde dikkate alın
Doların düşmesi her zaman ülke için faydalı olmaz.
Para ve maliye politikasını izleyen merkez bankası kasıtlı olarak doları düşürüp çıkarmaktadır. Yani bunlar gelişi güzel rüzgarın esişine göre artan veya azalan değerler değildir.
Merkez Bankası şayet doların fiyatını yükseltirse ne olur,
*M.B bu durumda şunu düşünür, ülkemin dış açıkları oldukça fazladır. İhracatım ithalatımı dengeleyemiyor, dış açık veren bir ekonomi olmak istemiyorum. Yani borçlu olmak istemiyorum şeklinde bir tedbir kararı alır.
Bunu engellemek için yapacağı şey şudur, piyasadan dövizleri satın alır, doların yükselmesini sağlar, sonuç tüketiciyi ithalattan vazgeçer..
Merkez Bankası doların fiyatını yükseltti fakat tüketiciyi hala ithattan vazgeçiremedi ise ne yapar?
-Lüks tüketim mallarına aşırı vergi koyar?
Aşırı vergi koydu mal hala satılıyor bu durumda ne olacak ?
-Kotalarını koyup malın sınır içerisine girmesini engelleyecek?
*** İyi bilin ki bizim 3-5 kuruş kazanıp kaybetmemiz hiç önemli değil, dolardaki bu düşüş ve çıkışlar spekülatif amaçlı kullanılıp ülke ekonomisini çok ciddi etkileyebilir.
Dolar neden düşer?
-Ülkeye sıcak para geldiği için düşer.
Bilindiği üzere ülkemize gelen paralar yatırım amaçlı değil, faiz getirisi olması için giren paralardır.
Yani Türkçe si şudur; Milyon dolarını kapıp gelen joni senin ülken içinde doların çok çok düşük fiyatlara gerilemesini sağlar,
Bu arada faiz düşer, dolar geriler, sonra joni parasını alıp gittiğinde senin döviz kurunu toplaman için de faizi düşürmen içinde çok ciddi MB. Rezervine ihtiyacın vardır.
Birde Türkiye’nin geleceği hakkında umutsuzum diyorsun. Excar kusura bakma kahve muhabbeti ile ülke yönetmeye çalışanlar yüzünden ülkemiz hala hak ettiği yeri alabilmiş değil.