Merhaba, daha önce "amaan, SEO da neymiş, bot bu hepiciği aynı kardeşim" diyen bir insan olarak, önceki basit işlerime göre daha fazla kişiye hitap eden bir site yapınca SEO'nun önemini daha yeni yeni kavramaya başlıyorum. Google bir-iki sayfamı indekslemeye başladığında, sonuçları analiz ettiğimde, aslında neler yapılsa daha iyi olurmuş kafamda canlanmaya başladı. Etrafta oldukça bol kaynak var sağolsunlar, ne yapıp ne yapmamam gerektiğini biliyorum ya da öğreniyorum okuyarak. Yine bu kaynaktan gördüğüm kadarıyla, SEO için önemli şeylerden birisi de Sitemap. Sitemap, iyi güzel, bir XML dosyasıymış, içinde linkler bulunuyormuş. Bu konuda sormak istediklerim var.
1. Örnek bir Sitemap.xml dosyası gösterebilir misiniz bana? Syntax dizimi hakkında bilgim var, ama sıralamayı nasıl yapmalıyız onu bilmiyorum, ikinci sorum bunla alakalı.
2. Sitemap standardı olarak sadece linkleri belirtmemiz gerekliymiş. Peki bu linkleri hangi sıraya göre belirtsek? Önemi var mı, öncelikle üst seviye linkler (navigasyonda düğmesi bulunan ana konular diyelim), sonra hepsinin teker teker içerisindeki linkler şeklinde mi?
3. Google, gerçekten index.php?makale=12342 şeklindeki linkleri arşivlemiyor mu?. .htaccess ile mod_rewrite kullanma imkanım var, Linux serverdayım ANCAK o kadar karışık ki şu zamana kadar düzgün anlatan bir yer bulamadım. Oldukça karışık regexp'ler istiyor ve her durumu düşünmek lazım. Gerekiyorsa öğreneceğim ama gerçekten uğraş istiyor, bileceğiniz gibi. Öğrenmek istediğim Google (ve diğer arama motorları) ww.xx.com/makaleler/13246 şeklindeki bir linki index.php?makale=13246 'ya tercih eder mi?
4. Bir makale girdim siteme, ziyaretçiler de yorumlarını bırakıyorlar. Her yorum yazan için ayrı bir "anchor" numarası üretiyorum, ve yorumun başlangıcıyla linkliyorum. Yani x'in yazdığı yorum (şu anki çalışan haliyle) makale.php?metinid=132489#RANDOMBIRSAYI şeklinde bir linkle bağlantılı oluyor. Bu linke tıklandı mı sayfanın orasına kayıyor biliyorsunuz bu yöntemi. Şimdi, sormak istediğim: Sitemap içerisinde yorumlar olmalı mı? makale.php?metinid=132489 yazdığımızda ZATEN tüm yorumlar alta dökülüyor. Ayrı ayrı link vermeli miyim? Yoksa sadece tüm sayfayı versek, Google oradan alacağını alır mı?
5. Başka sitelerle link değişimi yapmak aslında ZARARLI mı? Bazı yerlerde (Bu sitedeki bir arkadaşın yazısı dahil) bunun site kalitesini düşüreceği, Google'ın bunun fake keyword olarak anlayacağı sonucunun sitenin banlanmasına kadar gideceği yazıyor. Zararlıysa, TOPLIST'ler buna dahil mi?. Trafik oluşturan şeyleri Google nasıl karşılıyor yani, link verilen sitenin konumuzla alakası mı olmalı, buna mı bakıyor? Link değişimi dediğimiz mesele, her telden sitenin eklenmesinden ibaret malum. Alakası olmuyor içerikle.
6. Indexlenen birkaç sayfada gördüm ki, açıklama olarak ya META tag'ındaki Description, ya da sitenin başındaki Image'lerin ALT yazıları var. Aratılan kelimeyi karşılayan hiç bir yazı çıkmıyor kısa açıklamada.
Deneyin:
ilk proje lm3886 - Google'da Ara
İlk sonuç meta tagım, ikincisi imagelerin alt yazısı. W3C standardı diyor ki, imajlara ALT koyacaksın. Haklıdır da, erişilebilirlik açısından olmalı. Ama böyle yapınca da sonuç bu oluyor. Makalemden ilk bir cümle gözükse orada, tam süper olacak.
META Tag'ı ile alakalı bir değişiklik yaptım, onunla ilgili düzenlemeler yapmaya devam ediyorum. Yaptığım şöyle:
Description'u artık scriptim otomatik oluşturuyor sayfa jenerasyonu esnasında. Mesela "fasulyenin faydaları" konulu sayfa açılırken, bu makaleye yazdığım kısa açıklama Meta Tag'ına yerleşiyor.
Keywordları da, aynı kısa açıklamanın virgülle ayrılmış hali olarak yaptım. BU HATALIYMIŞ, şu anki halinde aynı kelimelerden birden fazla geçebiliyor, bunu filtrelemediğim için spam sayabilirmiş arama motorları. Bir de maksimum 40 keyword sınırlaması var, benimki aşırı derecede aşıyor. Bunlar to-do listemde.
Bu yeterli olacak mıdır, üstte verdiğim Google linki açıldığında projemle alakalı birkaç cümle görmektir arzum, ve indexlenecek tüm sayfalarım için. Doğru yolda mıyım, eksiksem ne yapmalıyım.
Uzun mesajımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum, cevaplarınızı bekliyorum. İyi akşamlar.