14 kasım'da başlamak üzere tüm arama fanatikleri endüstrisi internet mesaj panolarını son Google dansı(Google'a algoritmalarında periyodik olarak yaptığı güncellemeler için verilen lakap) spekülasyonu hakkında bombardımana tutarak tam bir alarm durumuna geçti. Google'ın bu güncellemeleri giderek çarpıcı bir hal alıyordu ve bu en sonuncusu Sunshine State'i yerle bir eden döne döne gelen kasırgalarla birlikte gelmiş ve florida'yı arama endüstrisinden vurmuştu. Bu, Google'ın bugüne kadarki en çarpıcı güncellemesiydi.
Webmaster dünyasında arama motoru pazarlama ve optimizasyon(sem/seo) kullanıcılarının tüm forumlarının kralı, tüm dünyadan geliyordu:Google yeniden güncelleme yapıyordu ve bu sefer hedef SEO endüstrisiydi. Google derhal SEO endüstrisini var eden bazı optimizasyon uygulamalarını süzmeye başladı.
Çünkü Google'ın dizinlerindeki en ufak bir sorunu araştırmaya bağımlı online işlerin genç dünyasında daha üst ve karmaşık anlamlara bürünüyordu ve dolayısıyla Google pek çokları için ayrı bir trafik kaynağıydı.
"Harika, işte bu dehşet verici! €%$"*@-,!" Öfkeli bir arama motoru danışmanı böyle bir gönderi yayınlamıştı. "Pazartesi günü müşterilerine niçin hemen hemen tüm sitelerinin Google'dan çıkarılmış gözüktüğünü anlatarak harika bir gün geçireceğim. HRRRR! Niçin hemen şimdi dükkanı paketleyip kaldırmıyorum ki?! Muhtemelen çarmıha gerileceğim. Google'ın yine bunu yaptığına inanamıyorum. İşte bu beni deli ediyor! (ve artık geçerli bir iş olarak SEO'nun geleceğinden şiddetle endişeduyuyorum)"
Sonuç olarak Google, spam(insanların sitelerini aramalarda ilk sıralarda bulunması için ayarlamaları) olarak gördüğü şeyleri engellemek için dizinleri güncelledi. Dolayısıyla Neil'in de içinde bulunduğu pek çok kişi çapraz ateşe tutulmuş oldu. Neil para ve güç için silahların daha büyük bir savaşın talihsiz kazazedesiydi.
Google'da çalışan ve güncellemeler sırasındaki hasar kontrol çalışmalarında bulunduğu için pek de minnet gösterilmeyen GoogleGuy lakaplı isimsiz bir forum katılımcısı aynı gün bir cevap attı:
"Hey millet, biz daima sıralamalarımızınve algoritmalarımızın kalitesini arttırma yolları arıyoruz. İleriki günlerde daha çok gönderi yolluyor olacağım, sadece sizlerin burada olduğumu bilmenizi isterim."
GoogleGuy forumu okumaya devam etmesine ve hatta özenle seçilmiş kelimelerle herkesi sabırlı olmaya davet etmesine rağmen Florida'daki sonuç aşikardı: Google, arama motoru spamcileri olarak tanımladıklarına karşı esaslı bir duruş almıştı ve işlerinin zarar gördüğünü düşünen kişilerin de kendi başlarının çaresine bakması gerekiyordu.
Bu konuyla ilgili fazlasıyla eziyet ve ıstırap çeken bir kişi WebmasterWorld'e binlerce kişinin yakınmasını şöyle özetliyordu:
"GoogleGuy lütfen insanların ne dediklerini dinleyin. Bu güncellemeden sonra pek çoğumuz yara aldık. Noel arifesinde gelecek olan işleri düşünürsek, bununiçin daha kötü bir zamanlama olamazdı diye düşünüyorum. Bir gecede işimin yarısını kaybettim ve depo çalışanlarımı işten uzaklaştırmam ya da yapacak birşey olmadan öylece bekletmem gerekiyor. Şu ana kadar her şeyi kitabına uygun olarak yaptık ve diyebileceğim tek şey geniş bağlantı ağımız yeni algoritma yüzünden cezalandırıldı. Bir gecede en iyi bağlantılarımız iki en iyi sitemizle beraber dizinden yok oldu.
3 yıllık emek 24 saatte yok oldu gitti"
Web masterWorld, arama motoru optimizasyonu ya da bağlantılarla ilgili daha önceden hiçbir şey duymamış olsada, bu yazıyı Moncrief'de göndermiş olabilirdi. Ona hiç, herhangi bir spam benzeri optimizasyon uygulamasında bulunup bulunmadığını sorduğumda iki elini birde havaya kaldırarak:"Benim sadece ayakkabı satan bir sitem vardı. Hiç bir şeyi optimize etmiyordum" diye cevapladı.
Alıntı Google'ın büyülü dünyası John Battelle.
Seo Dünyası ile devam edecek.