alıntıdır
Joomla Kendi kendini geliştirebilen, ayrı tema,modül,bileşen gibi eklentiler ile güçlendirilebilen web sitesi yapmak için kullanılan bir içerik yönetim sistemidir.
joomla hazır içerik yönetim sistemleri arasında en çok tutulan ve en çok desteği olan bir sistemdi. kendi kurulum paketi içinde dahi birçok site için yeterli olabilecek eklentileri ile birlikte gelir.
bu sistem MySql veri tabanı kulanarak güçlendirilmiştir. Linux tabanlı olsuğu için açık kaynak kodludur. kulşlandığı yazılım dili php dir.
joomla ücretsiz bir yazılımdır.
joomla için geliştirlmiş ve geliştirilmekte olan 100 lerce eklenti mevcuttur. bunların büyük çoğunluğu ücretsiz olarak dağıtılmakta ve tüm kullanılar tarafından basitçe kurularak ayralandıktan sonra yeyına sunulabilmektedir.
içerik eklemek yayınlamak ve yayından kaldırmak MS Word e yazı yazmak kadar kolaydır.
gelişmiş üyelik sistemi ile joomla emsalleri arasında bir liderdir.
Joomla bir devrim gerçekleştirdi! Joomla hobilerinizi, işinizi ve ürünlerinizi Web'e taşımak için güçlü ve zarif bir yazılım.
Bütün girişimlerinizi, büyük işlerinizi ve kendi kişisel sayfalarınızı internet ortamında derecelendirebilir ve kolay bir şekilde tanıtabilirsiniz. Seçeneklerimiz ise sınırsız.
Soru: Joomla! bir açık kaynak kodlu yazılım. Bunun anlamı ne?
Cevap: Joomla ücretsiz kullanım için lisanslandırılmıştır. Joomla’yı kullanmak, onu değiştirmek ve gizli güçlerinizi açığa çıkartmak için hiçbir lisans ücreti ödemenize gerek yok.
Soru: Joomla nasıl çalışıyor?
Cevap: Joomla bir web servis sağlayıcısına kuruluyor. Siz, kullanıcılar veya yönetim kısmını kullananlar Internet Explorer ve Firefox gibi web tarayıcılarıyla sitenize ulaşabilirsiniz. Eğer “yönetici” modunda iseniz, cümlelerinizi yazarak ve resimlerinizi koyarak kişisel sayfanızı oluşturabilirsiniz.
Soru: Joomla’yı kendim istediğim gibi değiştirebilir miyim?
Cevap: Evet yapabilirsiniz. Başlanması için bir çift yol vardır. JoomlaForce’den Joomla’nın en son versiyonunu indirebilirsin. Bunu yapmadan önce
Joomla! sitesinden Joomla hakkında birkaç bir şey okuyabilirsiniz. Ve, Joomla’yı bir kere kurduktan sonra forumlardan ve yardım sitelerinden yardım alabilirsiniz.
Soru: Bunu yapabilmek için deneyimim ne düzeyde olmalı?
Cevap: Eğer kelime işlemcilerin nasıl çalıştığını biliyorsanız doğru yoldasınız demektir. Kimi zaman yapmak istedikleriniz için bir uzmandan yardım almaya ihtiyaç duyabilirsiniz. O da sizin Joomla’yı nasıl kullandığınız ve neler yapmak istediğinize bağlı.
Siz bütün içeriği kontrol edebilir, yayınlayabilirsiniz ve bir tek tıklamayla Joomla’nın harika dünyasını yayınlayabilirsiniz.
Soru: Yani ben Joomla’yla neler yapabilirim?
Cevap: Yapabildikleriniz sizin istediğiniz kadardır. Sizi şaşırtabilecek birçok Joomla! sitesi bulunmaktadır. Michael Jackson’ın Resmi web sitesi bunun bir örneğidir. Çoğu insan eğlence ve ailelerinin web sitelerini yayınlamak için Joomla!’yı kullanmaktadırlar. Joomla’nın kullanılabilirliği ve yetenekleri ayrıca kendine özgü öğeleri, bütünleştirilebilmesi ve kolayca genişletilebilmesi çoğu insan tarafından Joomla!’yı tercih edilir yapmıştır. Joomla!’nın sizin hayal gücünüz kadar potansiyeli vardır.
Soru: Joomla!’yı nasıl farklı yapabilirim?
Cevap: Joomla! standart temanız yerine kendi şablonunuzu koyabilmeniz için güçlü bir tema motoruna sahiptir.
Herhangi bir şablon düzenleyici program ile 500 den fazla ücretsiz temadan birini indirip düzenleyebilir ve düzenlediğiniz temanızı kullanabilirsiniz.
Yeni temanızı oluşturup yüklediğinizde birkaç tıklama ile temanızı seçip sitenizi yeni bir görünümde yayınlayabilirsiniz.
Soru: Benim içeriğim ne hakkında? Temamı kurduğum zaman neler oluyor? İçeriğim silinip ben onu tekrar mı yazıyorum?
Cevap: Kısaca hayır. Temayı kısaca “şablon” veya “deri” gibi düşünebilirsiniz. Yeni şablonunuzu seçtiğinizde içeriğiniz tekrar yeni şablonunuz içinde görünüyor. Ayrıca bir düzenleme yapmanıza gerek yok. Hatta sitenizin her ayrı bir bölümü için ayrı bir şablon seçebilirsiniz.
Soru: Dreamweaver veya Microsoft FrontPage gibi programları bilmeme gerek var mı?
Bunlar gibi programları satın almak zorunda mıyım?
Cevap: Hayır sadece web tarayıcınızın olması yeterli.
İleri düzey kullanıcılar bazen resim ve yazı düzenleyici programlarla yeni bir içerik oluşturabiliyorlar.
Soru: Peki başka hangi can alıcı özellikleri var?
Cevap: Bu soruya cevap vermeye nereden başlayabiliriz? Joomla! O kadar çok özelliği içerirki çoğuna belki hiç rastlamayabilirsiniz
İşte birkaç önemli özellik:
* Herhangi bir yerden sadece bir tarayıcı yardımı ile dosyalarınızı internete gönderebilirsiniz. Bir internet kafeye gidin, resim ve yazılarınızı kolayca sitenize atıp yayınlayın..
* Amatör yazarlarınız için bir ortam oluşturabilir, sitenizden bir yayıncı gibi editörlerinizin yayınlarını ziyaretçilerinize ulaştırabilirsiniz..
* Joomla! Size sınırsız sayfa yayınlamanızı sağlar. Temanıza göre binlerce sayfa oluşturabilirsiniz. Arama ve arşivleme fonksiyonları sorunsuzdur.
* Sistem reklam yönetim sistemide de sahiptir. Müşterilerinizin reklamlarını sitenizde yayınlayabilir, gelir sağlayabilirsiniz.
* Joomla! İle forum, resim galerisi gibi eklentileri kullanarak sitenizi bir portala çevirmek içten bile değil.