Sandbox diye bir seyin aslinda var olup olmadigi bile tartisiliyor hatta bir yil kadar once Google olmadigini iddia ediyordu. Simdilerde biraz daha baska.
Ozetle demek istedigim, daha var olup olmadigi bile tartismali bir kavramdan bahsediyoruz. Boyle da olunca sandboxa neden/nasil girilir, ordan nasil cikilir sorulari da muglak yanitlara gebedir. Adamin biri ciksa ve dese ki "Adamim sitene kizil sacli zarif hatalara sahip bembeyaz bir kadin koyarsan sandboxtan cikiyormusun, ben denedim uc hafta sonra ciktim", yok olmaz oyle sey diyemezsin.
En azindan elinde ciddi bir deneysel arastirma sonuclari olmadan diyemezsin. Iste ben de tam buraya gelecektim, sandbox ile ilgili bilinen onemli bilgiler bu tur deneylere dayanir, bunlarin kesin/kesine yakin kabul edilen sonuclari:
- Yeni domain, bir anda aldigi linklerde patlama yasarsa bu link kaynaklarinin guvenli(trusted) olup olmadigina bakilir. Bir ayda 1000 link alan ve bunlari link coplukleri vs. den alan adamin kendisi ve sitesi tum Google icin tehdit olusturur ve sandboxa alinir.

Benim dusuncem, artik son donemde gerceklesen sandboxlamalarin 80% kadari yukardaki durumla aciklanabilir. Eski ve trusted bir sitenin daha once hic olmamisken sandboxa girmesi nadir rastlanan bir durum ve buyuk oranda site ici organizasyonla alakalidir.

Sandboxtan cikmak icin onerilen iki ana yontem vardir, birincisi trusted linkler almak, belki sadece uc tane almak ama bes yillik 5 PR li uc siteden almak. Digeri de subdomain redirect, bunun deneysel olarak ise yaradigi ortaya konmustu ama sanirim bir yil kadar onceydi simdi i$e yarar mi bilemem. Bir de ucuncu oneri var ki o da elbette beklemek o sirada da google a reklam vermek ;P