ASP mi PHP mi biz yazalım karar sizin, (bence ikiside lazım)

ASP, dünyanın en büyük yazılım firması olan Microsoft' un çıkarmış olduğu dildir. ASP; PHP gibi bir dil değildir, ASp yi kullanmak için başka dillerden faydalanıyoruz, aslında programlama dilinden çok başlı başına bir teknolojidir.
ASP nin varsayılan, en çok kullanılan dili VBscript'dir. İşte ASP nin kolay gelmesinin en büyük nedeni budur. IIS' de gerekli ayarlamaları yaptığınızda ASP içinde JScript ten Perlscript e kadar bir çok dil kullanabilirsiniz.

PHP, Türkiyede kısa zamanda çok yayıldı.PHP diğer dillerden daha çok performans sergilemekte, Linux-Apache-PHP-MySQL dörtlüsünün performans,hız konusunda bir rakibi yoktur. PHP, ASP gibi değildir kendine özgü bir dili vardır PHP yi başka bir dille yazmamız mümkün değildir.PHP nin bir çok platform ve sunucuda çalışabilmesi bu dilin en büyük artılarındandır.

Şİmdi aralarındaki - + lara farklara bir bakalım :

- Aklıma ilk gelen ve en çok önem verdiklermden birisi veritabanı PHP, ASP ye göre veritabanı konusunda daha performanslı.

- ASP de yazdığınız kodları rahatlıkla şifreleyebilirken PHP böyle bir imkanınız yok. Aslında Zend firması PHP için böyle bir program geliştirdi ama bunu bazı dezavantajları var.

- Güvenlik konusunu ele aldığımızda ise PHP bir adım öne çıkıyor ama yakın zamanda gelişen ASP.Net teknoloşisi bu durumu eşitliyor.

- Öğrenim kolaylığı açısından bakacak olursak yukardada bahsettiğim gibi VBscript dili kolay bir dil olduğundan ASP ile işimiz daha kolay olacak.

- Linux, Apache ve PHP için bir lisans ücreti ödenmediğinden dolayı PHP hostingler ASP hostinglere göre daha uygun olacağından; PHP ASP ye göre ekonomik bir dildir diyebiliriz.

- Ben asp de php de kullanıyrum hosting olarakda her ikisini kullanıyorum, benim için cpanel WHM panel bir nimet. Kısıtlı, fazla olmayan özelliklere sahip HELM panel ve devamlı hata veren Plesk panelle yanyana dahi koymam.

Şu an aklıma bunlar geldi tooparlamaya çalıştım biraz, aklıma gelmeyipte hatırladıklarım olursa buraya eklerim. Umarım biraz faydası olur...