Olayın içine mantığı katıyorsun ki kabul edilebilir bi' mantalite ile yaklaşmıyorsun..
Okula giderken verdiğim dolmuş parasını geçelim , her dönem kayıt yenileme için 250 liranın üzerinde harç yatırdım bir fiil 5 sene , bu harcın peşine nasıl düşebilirim ben ?
- Üniversiteler bağımsız kuruluşlardır , yaptıkları harcamaları sadece Maliye Bakanlığı müfettişleri ve kendi muhassebe sorumluları bilir. Benden alınan harç ile Tıp Fakültesi lab'ından birine malzeme alındığı aşikardır fakat bunun doğruluğu - yanlışlığı sistemin işleyişi bakımından kontrolsüz ya da bizim kontrolümüz dışındadır. İnceleyemeyiz , o yüzden arkasını aramak diye bi' olay söz konusu olmamalıdır.
Ben dürüst bi' vatandaş olduğum kanısındayım , en azından her sigara alışımda bile fiş kestiriyorum , her tekel ürünü bile aldığımda fiş almadan iş yapmıyorum. Kayıt dışı ekonominin önüne ben yol yapıyorum ki açılsın.. Korkmayın , mesela mahalle bakkalına girdiğinizde mutlaka fiş alın eğer veresiye alışveriş yapmak benim gibi içinize sinmiyorsa , alışverişlerinizi nakit yapıyorsanız. Bu , ülke ekonomisine ciddi ciddi yarar sağlar.
Hiç gözünüze batmayan kırtasiye masrafınız var , bi' çoğunuz lise öğrencisi ya da üniversite öğrencisisiniz forum da şöyle bi' bakın yıllık bi' öğrencinin kırtasiye masrafı ortalama ne kadardır..
1 öğrencinin ortalama yıllık kırtasiye gideri ; 500 Ytl.
500 * 18 / 100 = 90 Ytl beyan edilmesi ve ödenmesi gereken vergi miktarı.
Türkiye de 5 6 milyon öğrenci olduğunu hesap edelim , bunların sadece 1 milyonunun yaptığı her masraftan fiş almadığını hesap edelim bi' de ;
1.000.000 * 90 = 90.000.000 YTL KAYIT DIŞI KAZANÇ 1 Yılda.
1 Trilyon değil , 2 trilyon değil , 3 trilyon da değil , 90 TRİLYON.
Bu sadece kırtasiye masraflarında geçerli , evet konu farklı bi' yere geldi fakat " Türkiye için ne yaptık " bundan ziyade " Türkiye için Ne Yapmalı ? " bu mühim..
Bu en basit örneği idi , bunu çoğaltabiliriz , çook çok çoğaltabiliriz ama dalım iktisat.. Anladığım işten konuşmayı yeğledim o kadar..
Türkiye için bi' şeyler yapmalı , tercihlerimiz DOĞRU olmalı..
Her yerde ki tercihlerimiz..