Merhabalar Arkadaşlar
Günümüzde malum gündemi oluşturan ve birinciliğini kimselere vermeyen
EKONOMİK KRİZ hakkında bir şeyler karalama ve şahsi tasarruf yöntemlerimi sizlerle paylaşma ihtiyacı hissettim. Ve sizlerin beğenisine sunuyorum, umarım işinize yarayacaktır.
Krize Karşı Evde Nasıl Tasarruf Yapılır ?
1. Evlerimizde olmazsa olmaz hatta günümüzde bir beyaz eşya olarak anılan bilgisayarlarımız ile aslında elektrikten az da tasarruf yapmamız mümkün nasıl mı? Bilgisayarımızı olduğu odalarda aslında bir de extradan lamba kullanmamıza sizce gerek var mı? Tabiî ki yok şahsen 3 yıldır ben kullanmıyorum ve lamba açık olduğunda da kapalı olduğunda da bir fark göremedim.
2. Örneğin evimizde çay demlerken sobalı evlerde özellikle sobanın üzerinde duran kaplarda sıcak su bulundurarak ve bu çayı bu sular ile demleyerek tüp gazımızdan bir miktarda olsa ekonomi yapabiliriz.
3. Ütü yaparken misal kapımız çaldı ve bir süreliğine ütümüzün başından ayrılmamız gerekti böyle durumlarda ne yapıyoruz ? Hemen ütümüzü korumalığına alıyoruz dediğinizi duydum sanki tabii ki
HAYIR ütümüzün fişini çekerek bu kısa süremizi tasarrufa çeviriyoruz.
4. İlginç bir tasarruf yöntemi de
KOTALI ADSL kullanıcıları yakından ilgilendiriyor. İyi dinleyin..! Birçoğumuza belki saçma gelecek ama Firefox kullanarak aslında bir miktarda olsa kotadan tasarruf yapabiliriz. Nasıl mı? Örneğin
ADBLOCK – NOFLASH benzeri uygulamalar ile ziyaretcisi olduğumuz her sitedeki gereksiz resim, video tarzı materyalleri indirmeden bu aradaki minik boyuttaki belleğimizi kara dönüştürebiliriz. Şahsen kullanıyorum tavsiye ederim.
5. Tüplü (Crt) monitör kullanan kullanıcılar güç modunu kullanarak bunu 1 dk ya ayarlamaları ile bilgisayar başından ayrıldıklarında 1 dk sonunda monitörleri kapanacak ve geri dönene dek gereksiz yere elektrik sarfiyatında bulunmayacak az da olsa elektrik faturasına katkıda bulunmuş olacaksınız. Özellikle webmaster arkadaşlarıma duyururum.
6. Diyelim ki arabanız ile ailece gezmeye gideceksiniz baktınız aracınız boşta çalışıyor evdekilerde bir türlü çıkak bilmedi bu durumda ne yapıyoruz hemen aracımızı stop edip evdekilerin top yekün hazırlanıp arabamıza binmesine dek çalıştırmıyoruz. Ve ne oldu bu aradaki küçük süreyi yakıttan tasarruf olarak geri döndürmeyi başarmış olduk
7. Genellikle yaz aylarında tatile çıkmadan evvel tüm hazırlıklarımızı yapmamız ile birlikte evimizden ayrılmadan hemen önce elektrik şalterini indirerek evde tatil süresince kimse olmayacağından buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri ve tv vb. gereçlerin kapalı olsalar bile elektrik prizlerine takılı oldukları süre boyunca elektrik harcadıklarını unutmamalı ve bu yöntemle krize karşı küçük de olsa elektrikten tasarruf etmiş olacağız.
8. Isınma ve soğutma ihtiyacının klima ile sağlandığı mekanlarda örneğin kış aylarında klimanın bulunduğu ortamlarda yeterli sıcaklığa ulaşıldığında yaklaşık 10 – 15 kadar ara verip tekrardan çalıştırılması ile bu aradaki sürenin elektrik ve su tasarrufu olarak geri döneceğini aklınızdan çıkarmamalıyız. Hatta küçük bir problem ile durumu çok daha iyi kavrayalım. Günde 12 saat klimanın çalıştığı bir işyerini düşünelim. Saatte 15 dk kadar ara verilip tekrar klimanın çalıştırıldığını ve bu 12 saat boyunca her saate 15 dk klimanın durdurulup aradan sonra tekrar çalıştırıldığını düşünürsek yani 15dk x 12 saat= 180 dakika (günde 3saat) 180 dakika x 30 gün olarak hesapladığımızda 5400 dakika yani ayda 60 saat elektrikten tasarruf edebileceğimizi düşündüğümüzde sizce de mantıklı değil mi? Hatta biraz daha ilerletirsek 60 saat tasarruf yapıldığı göz önüne alındığında günde 12 saat çalışan bir işyerinde 60gün /12saat =5 gün ayda bedavaya getirebileceğimizi de düşünürsek mükemmel ötesi bir düşünce olduğuna katılmamak elde değil
9. Isınmanın sobayla yapıldığı bir evde örneğin akşamları tv nin karşısında çekirdek çıtlayıp çay içmek benim için en vazgeçilmez şeylerimden birisidir. Peki hem çay içip hemde tüp gazdan tasarruf yapabileceğiniz hiç aklınıza gelmiş miydi? Nasıl mı? Çay demlendikten sonra oturması için bir 15-20 dk kadar ocakta kısık ateşte bekletilir. Neden ? hem soğumasın hemde çay çiğ kokmaması için… Şimdi iyi de bunun tasarrufla ne ilgisi var diyenleri görür gibi oldum Hemen açıklıyorum bu ocakda geçen 15-20 dk lık süreyi aslında çaydanlığın soba üzerinde bekletilerek de demlenebileceğini ve böylelikle tüp gazın da boşuna kullanılmamasını düşünmek annelerimiz için fena bir fikir olmasa gerek hıı ne dersiniz?
10. Biraz da sudan tasarruf edelim mi? Aslında her ne kadar “
SUDAN UCUZ” deselerde ki
hiç katılmıyorum. Şahsen
Sapanca suyunu içme suyu olarak kullanan birisi olarak şöyle bir tasarruf yolu buldum. Mesela WC’ de ihtiyacımız süresince su kullanıp çok acil olmadıkça musluğu kapalı tutsak, dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatsak ve ağzımızı durulayacağımız zaman musluğu açsak, yine traş olurken traş makinamızı temizleme ihtiyacı olduğunda musluğu açarak ihtiyacımızı görsek bu arada gereksiz yere harcanan suya bir dur desek hem su faturamız hemde su israfına karşı sizcede iyi olmaz mıydı? Bir de gereksiz su kullanımına sebep olan bozuk musluklardır. Mesela şıp şıp damlayan, hatta gece uyurken sinir sınırlarımızı sonuna dek zorlayıp “
Allah Belanı Versin..!” musluk gibi… dediğimizde aslında tamirinin en çok 10 dk süreceğini altı üstü bir contanın değiştirileceğini bildiğimiz halde bunu yapsak hem bu sinir eden sesten kurtulsak hem de gece belkide gün boyunca gereksiz yere akan sulara bir dur desek iyi olmaz mı? Eee ne demişler ? “
DAMLAYA DAMLAYA MUSLUKÇU BAYRAM EDER şey
Pardon DAMLAYA DAMLAYA GÖL OLUR” demek ki atalarımız biliyor
11. Biraz da öğrenci arkadaşlarımıza tasarruf yolunu gösterelim. Benim sıkça gözlemlediğim bir olayı sizlerle paylaşacağım. Yurtta kalan bazı arkadaşlar okula en çok yürüyerek 5 dk mesafede olduklarını bildikleri halde; “
Ahanda Minibüs Geliyor Hadi Binelim..!” dediklerini şahsen gördüm. İnanın 5 dk de yürüyerek gidecekleri okula 1.10 ytl veriyorlar. Aslında yürüyerek gitseler gidiş – geliş 2.20 ytl yaparlar ve 5 gün okul olduğunu düşünerek haftada 11 ytl kar edebilirler. Peki bu bize nasıl geri döner ? Örneğin haftada 1 ya da 2 gün bedava öğle yemeği ya da 2 paket sigara ya da kız arkadaşıyla 1 2 bardak birseyler içebilme şansı verir sizce de süper değil mi?
Eee Devir Tasarruf Devri hesaplamadan, düşünmeden olmuyor diyenler için kendimde uyguladığım bir önlem paketi işine gelenlere sonuna kadar tavsiye ederim. Faydasını sadece bir emekli maaşıyla geçinen ay sonunu kara kara düşünen bir evin çocuğu olarak içimden gelenleri yazdım.
Umarım Beğenirsiniz.
Sevgiler Ali YILDIZ