Forumda arattım ama bu konuyu bulmadım . Php'ye yeni başlayanlar için faydalı olcağını umuyorum .
Php web programlama dili , MySQL ve Apache olarak hep bir arada telaffuz edilir. Üçü bir arada yüksek perfomans ile çalışır. Eskiden Php 'yi çalıştırmak epeyce zordu. Bu 3 programı kurduktan sonra ayarlar içinde boğuşmanız gerekiyordu. Hele bir de çalışmadı mı çıldırmamak elde değildi en azından benim için bu böyleydi. Ama artık PHP teknolojisindeki gelişmelerden dolayı neredeyse hiçbir ayar yapmadan PHP'yi çalıştırmak mümkün.
PHP 'nin yeni sürümleriyle beraber sadece Apache'ye bağımlı değil istersek IIS ile de kullanmamız mümkün. Eğer daha önce ASP ile çalışmış iseniz bilgisayarınızda mutlaka IIS yüklüdür. Ve Apache yüklemeden PHP kodlarınızı bilgisayarınızda çalıştırmak istiyorsanız IIS 'i kullanabilirsiniz. Nasıl mı?
Hemen başlayalım...
1. Sisteminizde IIS yok ise Windows CD'sinden önce IIS'yi yükleyin. (Başlat-->Ayarlar-->Denetim Masası-->Program Ekle/Kaldır-->Windows Bileşenleri) Çünkü kurulumda IIS algılanmaz ise hata verilecektir.

Sisteminiz Vista ise , IIS kurulumu için Windows CD'sine ihtiyacınız yok. Windows bileşen bölümününden aktif hale getirebilirsiniz.
2. Daha sonra PHP sitesi' nden php-5.2.6-win32-installer.exe dosyasını indirin. (Sitede daha yeni bir sürüm bulunabilir.)
3. PHP kurulumu sırasında tek dikkat etmeniz gereken kullanılacak IIS çeşidini seçmek. Hiç ayarlarla uğraşmamak için IIS CGI seçeneğini seçin. (Daha eski PHP sürümlerinde sadece IIS sürümü seçiliyordu)
4. Kurulum esnasında bir problem ile karşılaşmamanız gerekiyor. Eğer hata verilirse yukarıdaki adımları tekrar gözden geçirin.
5. PHP programı artık otomatik olarak IIS'i kullanmak için tüm ayarları yapacaktır.
Kurulumu tamamladık , sıra şimdi PHP kodlarını yazmak editörümüzü kurmaya geldi.
PHP için bir çok editör kullanabilirsiniz. en basitinden bir Notepad bile işinizi görecektir. Ama tabiki daha profesyonel çalışmak için alternetifler yok değil.
Ben sizlere bu yazımda sadece Adobe Dreamweaver ile PHP dosyalarınızı düzenlemeyi ve çalıştırmayı amaçladım.
1. Öncelikle Dreamweaver programını açtıktan sonra bir site tanımı yapıcaz. Site-->New Site seçeneği ile karşımıza bir sihirbaz çıkacak. İlk adımda dosyalarımızın kaydedileceği dizin adını yazıyoruz.
2. Kullanacığımız Server teknoloji olarak PHP MySQL'i seçiyoruz.
[media]http://www.bilgisayarcafe.com/wp-content/uploads/image/Php_kurulumu/dw2.png[/media]
3. .Php uzantılı dosyalarımızı çalıştırabilmek için C:\Inetpub\wwroot dizini içerisinde bir yere kaydetmemiz gerekiyor. Yani localhostumuz bu adreste. Bunun için gerekli seçimleri resimdeki gibi yapın.
4. Tanımladığımız dizin yerel sunuzumuz (localhost) üzerinde çalışıyor mu diye isterseniz bu adımda kontrol edebilirsiniz.
5. Site tanımlama işlemi bitti. Gelelim ilk örneğimizi yazmaya. Bunun için File-->New komutundan dosya tipi olarak PHP'yi seçelim . Aşağıdaki gibi basit bir kod satırı yazıp kaydedin.
6. Örneğimizi çalıştırmak içim F12 ya da File-->Preview in Browser seçeneğini seçebilirsiniz.
[media]http://www.bilgisayarcafe.com/wp-content/uploads/image/Php_kurulumu/dw7.png[/media]
Editör olarak yaygın olan PhpEd prgramını da kullanabilirsiniz. Bu program NuSphere isimli bir firma tarafından satın alındığı için internete arama yaptığınızda NuSphere PhpEd olarak karşınıza çıkacaktır. Son sürümleri indirip hiçbir ayar yapmadan direkt Php dosyalarınızı (dosyaların kayıt yerinin bir önemi yok) yazıp çalıştırabilirsiniz. Ama eski sürümlerin de mutlaka ayar yapmanız gerekiyor.