Drupal kurulumda linkler yeterince sade bir şekilde gelir. Örneğin ?q=admin gibi. Ama arama motorlarına yeterince uyumluluk istiyorsanız Temiz URL'yi çalıştırmalısınız. Temiz URL ile http://indirturka.com/?q=forum şeklindeki linkleriniz http://indirturka.com/forum haline dönecek. Temiz URL'yi çalıştırmak için, eklentilerden Path modülünü aktif edin. Sonra Site yapılandırması altındaki Temiz URL sayfasına gidin. Bu sayfada sunucunuzun ayarlarının temiz url için uygun olup olmadığını denetlemek için "Temiz URL testini çalıştır" linkine tıklayın. Linke tıkladıktan sonra eğer aynı sayfayı görebiliyorsanız Temiz URL'yi Etkin edin. Artık URL'riniz temizlendi.

Drupal Cms sistemleri içinde Google arama motoruyla birebir uyumludur. Bu da Drupal'i diğer cms sistemlerinden ayıran özelliklerinden biri. Drupal tablosuz tasarıma uygundur. Bu yüzden arama motorları Drupal'i daha çok severler. Drupal ile aynı kategorideki 2-3 yıllık kardeş sitelerle 2-3 ayda rakip olanlar var.

Drupal'de Temiz URL'yi çalıştırdık. Ama bu SEO açısından yeterli değil. O yüzden Pathauto modülünü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü temiz url ile sadece ?q= ifadesini kaldırmış olduk. Ama hala düğümlerimiz node/12 şeklinde gösterilmekte. İşte Pathauto ile düğüm başlıklarımızı link olarak gösterebileceğiz. Örneğin bu sayfanın başlığı "Drupal'de Temiz URL ve SEO, Pathauto Kullanımı" dır. Biz patauto sayesinde URL'mizi Kitaplar | indirturka... şeklinde gösterebileceğiz.

Drupal.org'den Pathauto modülünü indirin, kurun ve aktif edin. Sonra Yönetim > Site yapılandırması > Pathauto altında:

* Verpose: Yeni bir yol takma adı (alias) oluşturulduğunda (örneğin yeni bir içerik eklediğinde) bunu bildirir. Bu bildiriyi sadece gerekli izini olanlar görebilir. Bulk (toplu) oluşturulan takma adlarda tek tek takma adları vermek yerine oluşturulan toplam takma ad sayısını görürsün. Bence faydalı bir özellik, çünkü bazen girdiğin kurallar istemediğin tarzda takma adlar oluşturabiliyor. Verbose seçiliyse bunları anında görüp müdahale etme şansın oluyor.
* Seperator: Diyelim ki içerik başlığın "Lorem ipsum dolor sit amet" ve seperator olarak da "-" seçili. Bu durumda yolun takma adı "Lorem-ipsum-dolor-sit-amet" olarak dönüştürülecektir.
* Change to lower case: Seçiliyse başlığın "lorem-ipsum-dolor-sit-amet" olacak. Yani büyük harfler küçüğe dönüşüyor.
* Maximum alias length: Takma adın maksimum uzunluğu.
* Maximum component length: Her bir token karşılık geldiği karakter dizisinin maksimum uzunluğu
* Maximum number of objects to alias in a bulk update: Toplu takma ad oluşturma sırasında en fazla kaç adet takma adın işleneceği (fazla olması sunucuya yük bindirir)
* Update action: Düğümde takma adın değişmesine sebep olacak bir değişiklik yapıldığında (örneğin takma ad başlığı içeriyorken başlık değiştiğinde) izlenecek yöntem.
o hiçbirşey yapma, eski takma adı kullanmaya devam et;
o Eskisini silmeden yeni bir takma ad daha oluştur;
o Eskisini sil, yenisini oluştur.
* Transliterate prior to creating alias: Pathauto klasörüne koyacağın i18n-ascii.txt dosyasını kullanarak özel karakterleri ingiliz alfabesindekilerle değiştir. Klasörde bulunan example.i18n-ascii.txt Türkçe için pek uygun değil. Ö'leri oe, Ü'leri ue gibi çeviriyor. Bunları kendin kontrol edip düzeltmen lazım.
* Reduce strings to letters and numbers from ASCII-96: Bunu hiç kullanmadım, eksikliğini de hissetmedim. Ne olduğunu da bilmiyorum, denemek lazım.
* Strings to Remove: Bu kısımdaki tüm kelimeleri silebilirsin. Ben boş bırakıyorum. Buraya girdiğin kelimeler takma adlarda yer almazlar.

Punctuation settings'e hiç ellemiyorum. Burda bazı özeller ayarlar var. Yani konu yazarken girdiğiniz başlıkta özel karakterler varsa bunların durumunun ne olacağını gösteriyor. İsterseniz silebilir, isterseniz seperator kısmına girdiğiniz karakteri getirebilir, isterseniz aynen kalmasını sağlayabilirsiniz. Ama özel bir durum söz konusu olmadıkça aynen kalması yararınıza olacaktır.

Node path settings: Burda düğümlerinizin urlsini atama ayarlarını yapıyorsunuz.

* Pattern for blog page paths: e-gunluk/[user-raw]
* Pattern for forums and forum containers: [vocab-raw]/[catpath-raw]
* Pattern for all Forum konusu paths: forum/[nid]/[title-raw].html
* Pattern for all Story paths: haber/[nid]/[title-raw].html
* Pattern for user account page paths: uye/[uid]/[user-raw]

Yukardaki atamalarımıza göre Örneğin Story içerik türüyle eklediğimiz içeriğimizin başlığı "Lorem Ipsum Dolor Sit Amet" olsun. Bu durumda url'miz: "http://www.indirturka.com/haber/123/lorem-ipsum-dolor-sit-amet" olacak.

[nid]: Node ID
[title-raw]: Sayfa Başlığı
[uid]: ser ID

gibi bir çok ayarlama ile url'lerimizi atayacağımızı şekli belirleyebiliriz. Eğer zaten token modülünü kurduysanız hangi girdileri kullanabileceğinizi bu sayfada Replacement patterns altında:

[book]
The title of the node's book parent.
[book_id]
The id of the node's book parent.
[bookpath]
The titles of all parents in the node's book hierarchy.
[book-raw]
The unfiltered title of the node's book parent. WARNING - raw user input.
[bookpath-raw]
The unfiltered titles of all parents in the node's book hierarchy. WARNING - raw user input.
[field_indir-url]
Link URL
[field_indir-title]
Link title
[field_indir-view]
Formatted html link
[field_uretici_firma-url]
Link URL
[field_uretici_firma-title]
Link title
[field_uretici_firma-view]
Formatted html link
[field_version-raw]
Raw, unfiltered text.
[field_version-formatted]
Formatted and filtered text.
[field_lisans-raw]
Raw, unfiltered text.
.....
....

Şeklinde görebileceksiniz.

Category path settings: Node path settinns altında nasıl düğüm url'lerimizin gösterim biçimlerini ayarladıysak, bu bölüm altında da terimlerimizin yani kategorilerimizin gösterim biçimini ayarlayabiliriz.

User-tracker path settings: Burda üyelerimizin içerik takip aracının hangi url olacağını seçebiliriz.

* Pattern for user-tracker page paths: uye/[user-raw]/track

User path settings: Burda da üye profil sayfalarımızın url'lerini atayabiliyoruz.

* Pattern for user account page paths: uye/[user-raw]

Bir de bu son 4 bölüm altında "Bulk generate aliases for..." şeklinde başlayan bir select var. Eğer her bölüm altındaki bu select'i seçersek en yukarda BULK kısmına girdiğimiz sayı kadar içerik yeni url'lelerine kavuşmuş olacak. Seçmez isek yeni oluşturduğumuz sayfalardaki url'ler ayarlarımıza uygun olacak.

Sonra olarak http://www.indirturka.com/i18n-ascii.rar burdan indireceğiniz i18n-ascii.txt dosyasını FTP ile pathauto içine atın.

Kaynak; Drupal'de Temiz URL ve SEO, Pathauto Kullanımı | indirturka