Doların bizim paramız karşısında değer kazanması veya kaybetmesi, bilmem ne bilitelerinin bilmem ne olması... falanlar filanlar. Asıl konu bu değil arkadaşlar bu konuya gelene kadar önce kendimize ve ekonomistlere şunu sormamız lazım:"Ekonomisi çöken bir ülkenin nasıl olur da dünya üzerinde parası değer kazanır?" Buyrun size kaya...

Yabancı bir paranın bizim paramız karşısında değer kazanması veya diğer bir değişle bizim paramızın değer kaybetmesinin ülke adına faydalı olacağını, patronundan esnafına herkesi memnun edeceğini ve yerli malına rağbeti arttıracağını söylemişsiniz.

Bir ülkenin parasının değer kazanması o ülkenin gücüyle ve zenginliğiyle paraleldir. Sizin görüşünüze göre bir ülkenin gelişmesi ve güçlenmesi parasının değer kaybetmesiyle oluyor. Peki sizce burada bir tezat olmuyor mu?

Dolar yükseldikçe ithalatın azalacağını ve inanların yerli malına yöneleceğini söylemişsiniz.

İthalatı yapan insanlar zaten alım gücü yüksek insanlar. Doların 1.70 i gördüğü gün otomobil fuarında ithal lüks arabalar kapış kapış gitmişti. Bu da başka bir tezat.

Doların yükselmesine sevinen insanlar sadece dolarla mal satan insanlardır. Çünkü sermayelerini doların düşük olduğu dönemde oluşturmuş ve 2 gün içerisinde nerdeyse oturdukları yerden yüzde 40 kar elde etmişlerdir. Bunlar sevinmesin de ben mi sevineyim. Ecevit döneminde dolar tavan yapmıştı (1.900.000TL) ama ben ülkede bir gelişme göremedim. Başbakanlık önünde intihara kalkışan insanlardan başka.

Hülasa;
Ülkenin gelişmesi için kur yükselmelerini bekleyerek parayı yastık altında saklayan, diğer bir değişle paradan para kazanan insanların ortadan kalkması lazım. Unutmayın ekonomik ferahlığın halkın her kesimine yansıması için paranın yastık altında değil piyasada dolaşması gerekir.

Üretici işçisine ve hammadde aldığı insanlara, işçi alım gücünün artmasıyla o parayı küçük esnafa, küçük esnaf da tekrar mal temin edebilmek için oo parayı üreticiye aktarır. Tıpkı doğadaki ekolojik denge gibi. Herkes zincirin bir haklası olmak zorunda. Halkalardan biri parayı yastık altı yaparsa zincir bozulur.

Saygılar

(Not: Ekonomist değilim sadece bir sosyal bilimciyim)