Türkiye henüz iç siyasetinde bile söz geçiremezken,dış siyasette aktif olmasını bekleyemezsiniz.
Farkında mıyız bilmiyorum ama bizim başımızda bizi sevmeyen ülkeler tarafından desteklenen PKK isimli bir örgüt belası var.Bugün kendimize rakip olarak gördüğümüz gelişmiş devletlerinin hiçbiri sınırlarının güvenliğine bizim önem verdiğimiz kadar önem vermiyor.
Türkiye dediğimiz toprak parçası kendisi ve insanıyla çok değerlidir.Ama geçmişimize bakmadan günümüz hakkında yorum yapıp kişileri ve kurumları sıçlamak doğru olmaz.
Yıkık bir osmanlı devletinin topraklarının kenarından köşesinden kesilerek kala kala bize anadolu kaldı ki onu bile yüzbinlerce şehit vererek alabildik.
Para yok,silah yok,ekmek yok.Yaptığınız antlaşmalar gereği kaynaklarınızı da kullanamıyorsunuz.Ama buna rağmen bugün geldiğimiz duruma bakınız.
10 yıl önce gelişmekte olan devletler arasındayken bugün gelişmiş devletler arasında sayılmaya çok yakınız.
Savaş sonrası olmayan parayla kim nasıl okul,hastane,cami ve karakol yapsında bizi korusun? Karınlarını mı doyursunlar yoksa neden dış siyaset yapamadık mı desinler ?
PKK konusu ise biraz karışık.Bu terör örgütünün yıllardır eylemler düzenlemesinin bir düzine sebebi var.
En önemli iki nedeni ise şöyle;
1.Doğuda eğitimsiz ve bilinçsiz olarak vatandaşlarımız kandırılarak dağa çıkarılıyor,
2.Türkiye aleyhinde düşüncelere ve amaçlara sahip olan ülkeler PKK ya yardım ediyor.
Nasıl çözülecek ?
30 senedir dağlara çıkıp operasyon düzenliyor ordumuz.Bitiyor mu ? Hayır.
Köylere inip askere adam alır gibi gençleri toplayıp dağa çıkarıyorlar.
PKK ya olan yardım 30 senedir bitmediğine göre bir 30 sene daha bitmez.Sonuç itibariyle Türkiye konumundan dolayı her zaman değerli bir ülke olacaktır.Ortadoğu ile avrupanın arasında bir gümrük görevini üstlenen bu ülke her daim düşmanlarının hayallerini süsleyecektir.
Peki madem PKK ya olan yardım hiç bitmiyor,biz bu sorunu nasıl çözeceğiz ?
Tabi ki doğuya verilen önemi arttırarak.Neden bugüne kadar yapılamadı?
Bugüne kadar ancak kendini toparlamış desek herhalde yanlış olmaz.
Ülkemizin batısındaki izmir ile doğusundaki van arasında 50 belki 60 yıl fark olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.Genel anlamda ülkemizin doğusunda geri kalmışlık var.
Türkiye dolaylı yoldanda olsa son 30 yıldır savaş içerisindedir.Son 30 yılında savaş içerisinde olan bir ülkenin şu anki konumunu düşündüğünüzde hiç de kötü olmadığını göreceksiniz.
Savaşa ayrılan bütçenin dünyadaki bir çok ülkenin genel mali yıllık bütçelerinden çok olduğunu söylememe gerek yok herhalde.
Hele önce biz kendi söküğümüzle ilgilenelim,PKK yı silelim.Ondan sonra ortadoğuya hükmederiz.
Biraz tarih odaklı oldu ama kusura bakmayın.Yazmayla bitmeyecek çok şey var ülkemizde.