systurk sana bir teklifte bulundum. Okumadın sanırım..

Bu arada bana bu konu altında -rep veren zihniyeti de kınıyorum. Neymiş efendim scripti alınca mal benim olmuyormuş satamazmışım. Ulan sana ne ister satarım ister bedavaya dağıtırım. Sana mı düştü derdi? Yazdıysan yazdın bana ne! Adam sigarayla nasıl bir tutarsın demiş.

Tamam, örneği değiştirelim de egoların tatmin olsun yazılımcı efendi.

Ben bir Ferrari aldım diyelim. Sonra gidip Ferrarimi her Türkün yaptığın gibi modifiye ettirdim. Bi de tüp taktırdım. Sonra arabanın bir kaç köşesini değiştirip sattım. Şimdi Ferrari firması gelip "ulan sen bizim arabamızı nasıl modifiye edersin, ya da nasıl başkasına satarsın. Biz onun motorunu özel yaptık. Renault ve Porshe görmesin" demeyecek. Hadi len ordan derim. Ben paramı verdiysem o mal benimdir. İstersen jet motoru yap içine umrumda değil.

Velhasıl kelam burada emekten söz eden aklı evvel bazı yazılımcılara sesleniyorum. Siz siz olun amatör çalışmayın. Çok profesyonel kod yazabilirsiniz ama ticaretten anlamıyorsanız sizin bu bilginiz size fayda getirmeyecek aksine zarar verecektir

Yazılımcıya öğüt vereyim bari..

1- Yaptığınız scripti toplu satmayın. Satsanız bile domaine göre lisanslayıp satın. Ve lisans ücretini alın

2. Kaliteli işler yapmak istiyorsanız muhakkak script satışlarınızı da güvence altına almak adına noter tasdiki kullanın.

3. İki taraflı imzalanacak olan bir sözleşme hazırlayın kendinize. İmzalarınızı basın. Gerek yapacaklarınızı gerekse karşı taraftan beklediklerinizi tek tek orada belirtin.

4. Eğer scriptin kodlarını şifreleyemiyorsanız yahut domaine göre lisasn veremiyorsanız ya da diğer koruma önlemlerinden bi-haberseniz scriptinizi host veya serveriniz varsa orada barındırın. Benim 300 müşterim şu an scripti satış fiyatından almış durumda ama hiçbiri de scriptimin kaynak kodlarını görememektedir. Peki bunu nasıl yaptım.

a- bazılarında ana işlem dosyamı serverimde tutuyorum kalan scripti komple veri tabanıyla birlikte veriyorum. Karşıdaki kişi scripti asla çoğaltamıyor ama yasal olarak hakkını elinde buludnuruyor.

b- scripti hiç vermiyorum ve her tür destek garantisi veriyorum. Sözleşmemizde belirtiyoruz. hostingi de ücretsiz karşılıyorum. Hem benim hem onların başı ağrımıyor. onlara sözleşmede ve noter de gerekli taahhütlerimi veriyorum. mutabık kalıyoruz ve işlem bitiyor. scriptin kaynak kodlarını almadıkları için de fiyatta indirimden yararlanıyorlar.

c- sitelerimi alışveriş veya portal sitesi gibiyse muhakkak ioncube ve zend ile şifreliyorum.

ç- eğer programcılıktan anlıyorsanız VB de çok güzel bir kodlama ile her scripti barındırılacağı serverin HDD sine göre kodlayabilirsiniz. Herhangi bi HDD değişiminde yalnızca sizden yeni kod alabilirler.

d- Müşteri scriptini komple yasal hakları ile istediyse normal satışım 500 ise 2000 lira diyor veriyorum. Sonra o ister satar ister geliştirir beni ilgilendirmez. Mesela geçen yıl sattığım bi ikinci el araba scripti o zaman 3000 ytl idi adam geçen msn den yazdı. Abi Allah razı olsun script sayesinde 11000 ytl kazandım dedi.

Şimdi ben o adama len neden sattın kodlarımı diyemem. Çünkü ben emeğimin karşılığını belirledim ve aldım.

Kısacası üç kuruşa iş yapmıyorum yapanı da affetmiyorum..

Bu forumdan bir kaç yerden 20-30 liraya 10 kişiye satışlacak 5 kişiye satılacak diye script satanlardan scriptileri alıp 5 er liradan satıyorum. İyi de kazancım var)

Öneririm..Bu emek hırsızlığı değil tamamen ticarettir.

Saygılarımla