Arkadaşlar, iyi güzel haklısınız. Hatta benzer şeyleri ben de tasarım alanlareında dile getirmiştim. İşe iş gözüyle bakılmıyor, küçümseniyor falan. Evet ama neticede mal alıcısına satılır, parayı da müşteri verir.
Demek istediğim şu, siz işinize değer biçersiniz ve o işi gerçekten o değeri bilen alır. Ancak neticede parasını verecek olan da işi sizden talep eden kişi. Bu bağ karşılıklı oluşturulurken piyasayı makul ölçülerde belirleyebilecek birliktelik koderler arasında oluşturulabilir.
Müşteri ucuz ister, pazarlık yapar...yapma diyemezsiniz. Ucuza isteme diyemezsiniz. Yapılması gereken şey verilen emeğin ve işine göre belki oluşturulan algoritmanın falan parayı hakettiğini anlatmak. Neticete siz kalkıp "ben satıcı-pazarlamacı" değilim diyebilirsiniz ama bunu yapmazsanız anca gerginlik olur...başka şey olmaz.
Sizin işinizi sizden iyi bilen ve anlayan olmaz. O zaman anlatmak size düşüyor. Dışlamak yerine anlatmayı denemelisiniz. Dışlayacaksanız da 3 kuruşa iş yapanları dışlayın.
Bu konuda daha söylenecek çok şey var ama uzun olunca okunmaz, ara ara yazarım belki