böyle önemli bir konuyu bile geyiğe dönüştüren ve gereksiz postlarla dolduran arkadaşları kutlarım.

konuyu açan sweetdreams in de dediği gibi hareketsiz olmak vucuttaki şeker ve kolestrol düzeyini ciddi şekilde artırır. kilo alırsınız. o yüzden birazcık kilolu dahi olsanız öncelikle yemeklerinize dikkat etmelisiniz. "yemiyorum ama kilo alıyorum" diyenler için sebep hareketsiz olmaktır.

benden de birkaç tavsiye var. kendim denedim ve faydasını gördüm:
göz sağlığınız için ilk başta yapmanız gereken şey uzaklara bakmaktır
arada bir gözünüzü monitorden çekip hemen arkasındaki duvara dolap a ya da kapıya vs. bakın. 1-2 metre uzaktaki küçük şeyleri görmeye çalışın. böylece yakın monitore alışmış gözünüze uzağa bakarak pratik yaptırmış olursunuz.
güneş doğduğunda cama çıkıp uzak binalara vs bakmakta hem göz pratiği hemde biraz temiz hava almak için iyidir.

monitor mutlaka boynunuzun dik duracağı kadar göz hizasında durmalıdır. özellikle boyun ağrıları çekenler bu tavsiyemi dinlemeli. laptop kullananlar mutlaka laptop sehpası kullansın. ayrıca harici klavye takmanız da laptop ekranından biraz daha uzak durmanızı sağlayacağı için iyidir.
desktop kullananlarda monitorlerinin altına birşeyler koyarak yükseltsinler.

parası olanlar mutlaka büyük inc li ekranlar seçmelidir. pc yi yüksek çözünürlükte kullanmaktan vs ziyare büyük monitor sağlık için çok önemli. mesela bende 20" monitor var ve en sol köşe ile en sağ köşeye bakacağım zaman az da olsa kafamı çeviriyorum. bu da sürekli sabit duran boynunuz için iyidir.

otururken sürekli pozisyon değiştirin. ayağınızı masanın üstüne koyun vs.