roots adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konuya taraf olmak istemiyorum ama kısaca sizin için iyisi neyse onu savunmaktan vazgeçmek daha doğru olacak. döşemeyi yapmazsan bir ton sorun çıkacak kablo kalabalığıda cabası. 20 tane makine varken oluşan ısıyı çok rahat soğutursun fakat 500 tane makine oldugunda o tavandaki kabloları senede 1 defa değiştirmek zorunda kalacaksınız. çünki ısınan hava yukarıda yani sizin kolay olsun ucuz olsun diye düşündüğünüz kabloların yanına yükselecek.
7. kata enerji taşıma konusunda ise düzgün sigorta koyarsanız kablo yanmaz, ayrıca 1500 sunucu koyacak olsanız bile kullanacağınız elektrik taş çatlasın 300 kw olur. ha kablo masrafı fazla olucaktır o kadar metre git gel vs ama hamama giren terler.
bodrum katında olmasının ısıylada alakası yok, bodrum katına sistem odası yapıp ısı düşünen salaktır(ben yaptım oradan biliyorum) o klimalar bozulup sogutma yapılamadığında veya ekstra havalandırma ihtiyacınız oldugunda nerden girdim bu bodruma diye yırtınıp durursunuz.
hepsini geçtim 450 m2 alanın anlamı konusunda da ben bir yorum daha yapayım, eğer halı saha açma planınız yoksa şuanda bunun hiç bir değeri anlamı yok. bugun 500 tane sunucu gelcek olsa sizin orada bunu kaldırmak için yapmanız gereken 500 tane iş çıkacak ve bunların içinde alan ihtiyacı en ufak olanı.
switch vs konusunda ise orada değeri yüksek bir ekipman yok, sadece juniper ssg(bu arada web sitenizde SSC yazılmış düzeltebilirsiniz) ki oda düzgün configlenmiş bir mikrotikten 1 adım daha değerli olan bir alet değildir. o cihazın 5 kat büyüğüne sahip olarak ve mikrotik konusunda baya bi deneyimli olmama göre bu yorumu yaparım. ama bu kötü mü? yoo değil, herkes böyle başladı bu işe. 2 switch bir tane metro 2 tane routing destekleyen yazılım yada donanım yallah.
Sunucularıda yermenin anlamı yok, üzerinde film tasarlayıp render etme niyetiniz yoksa gayet güzel işinizi görecektir. herkes farklı şeyler yaşadığından herkes farklı pozisyonlarda oturdugundan herkesin yaklaşımı farklıdır. ama bana sorulmadıgı sürece benim o sunucular 5 para etmez deme hakkım olmadıgı gibi aynı şekilde o sunucular kraldır bir numaradır süperdir diyede gaz vermeye kimsenin hakkı yoktur. yani olay empati yapmayı gerektiriyor herkesin gözünden bakmak gerek.
bundan 5 sene önce olsaydı isteyen istediği gibi ahkam keserdi, forumdaki en eski datacenter mevzularını açın ping nedir bilmeyen adamların tartıştığını görebilirken şimdi ise burada gerçekten datacenter kurmuş burnu sürtmüş para kazanmış kaybetmiş insanlar oldugundan en ufak bir teknik hatada tak diye lafı yapıştıracaklarını bilmek bunada bozulmamak gerekiyor.
Netfaktör Fuat'ı msn ve ortak arkadaşlar vasıtası ile tanıyorum firmanın resmi ortağı olmadığını duymuştum emin değilim fakat yeni yapılanmaya çalışan diğer datacenterlardan + bir özelliğini ne teknolojik nede çok hızlı büyüyebileceklerini sanmıyorum.
Birde altını çizmem gereken birşey var. Forum hiç bir datacenter'ın müşteri kazanmasını sağlayan bir mecra değildir. Forumdan gelecek oyuncu veya 100-300 usd civarında fiyatlarda alım yapan müşteriler ciddi boyutlara ulaşmaya çalışan bir firma için kaynak yada boy gösterme alanı olamıyor. Bunlarıda ben yıllardır kendim kullandıgımda da başkalarının kullandıgındada bilip
görebiliyorum.
grid vs firmalar konusundada gözünüzde o kadar büyütmeyin, her işin her kullanımın kişiye şartlara göre farklılığı söz konusudur, işin bokunu çıkartmak istersek bin tane kusur bulmak kolaydır. egoya yenilip abartmadan destek verip, konuşmak yerine düzgünce işimizi yaparsak 450 metrede olsa 45 metrede olsa hepimize para kazandırıyor.
didişmeyi bırakıp işinize bakın bence
Merhaba.

Bazı konularda arkadaşlar haddini aşmaya basladı sanırım. Kimsenin şirket ortklığını sorguladımızı görmedim sanırım. Bu nedenle bu konuda merakı olan arkadaslar var sanırımki Mars Telekomdan veya Sadece Hosting'den Selçuk arkadasımız bunu didiklemeyi tercih etmiş. Selçuk benden resmi gazete fotokopisi istesen veririm bu kadar meraklıysan.

Bencede herkes işini yapsın kimin fark yaratıp yaratmadına müşteri karar versin.
Bu konuyuda daha fazla uzatmak istemiyorum herkese iyi çalışmalar.

Fuat Kurt
Netfactor Telecom Aş.