Merhaba arkadaşlar.
Uzun uzun yazıpta hem sizin gözlerinizi yormama hemde benim ağrımış
parmaklarımı dahada ağrıtmama gerek yok.Az ve öz anlatacağım.
Konu şudur ki ; kendimce ADSL DATACENTER diye adlandırdığım projemi gerçekleştirdim.Peki nedir bu proje ?
Evdeki PC'me Windows 2003 + Plesk kurulumu + Domain için NS kurulumu
Bu saydığım 3 maddeyide zorluklarla kurmuş bulunmaktayım çünkü 1Mbit bağlantı + Dinamik IP beni bayağı bir yordu ama sonunda mutlu son
Default PLESK Page adresinden Plesk'i kontrol edebilirsiniz.
https://dedicated2008.zapto.org:8443 adresinden ise Plesk panele erişim sağlayabilirsiniz.
www.hostkutusu.com Domaininden ise Plesk'imde bulunan hostkutusu.com domaine ulaşabilirsiniz.
Görüşümce ilk 2 noktaya kadar herkes yapabilir ama son nokta olan Plesk'inize eklenmiş domaini başka bir bilgisayardan
www.domain.com şeklinde açtırmakda araştırdığım kadarıyla pek kişi bilgi sahibi değil.Bu konuyu biraz aydınlatmak ve yaptığım işi baştan anlatmak istiyorum.
1. Öncelikle Windows Server 2003 kuruyoruz.Sürüm farketmez (Ben enterprise kurdum)
2. Ağ bağlantılarının TCP-İP özelliklerinden IP Adresi,Alt,ağ maskesi,DNS sunucusunu elle yapılandırıyoruz.
Örneğin ; IP Adresi : 192.168.1.4
Alt ağ Maskesi : 255.255.255.0 (Kendisi veriyor zaten)
Varsayılan ağ geçidi : 192.168.1.1 (Benimki) (Varsayılan ağ geçidi modeminizin arayüzüne bağlandığınız IP adresi olmalıdır.
DNS sunucuları olarak TTNET'in DNS Server'leri olan : 195.175.39.39-195.175.39.40 girmenizi öneririm.
3. Qos paket zamanlayıcı kurunuz.
4. Başlat-Çalıştır'a %SystemRoot%\system32\cys.exe yazıp DNS kurunuz.
5. Tekrar Çalıştır'a %SystemRoot%\system32\cys.exe yazıp uygulama sunucusunu kurunuz ve Windows bileşenleri ekle kaldır kısmından Uygulama sunucusu bölümündeki tüm bileşenleri işaretleyip kurunuz(Not : Windows 2003 CD'si gerekecektir.
Bu adıma kadar herkezin yapabileceği kısımlar olduğu için kısa anlattım.Kendimce önemli gördüğüm hususlar şimdi başlıyor.Dikkatli okuyun.
1. Modeminizi Bridge moda alınız.
2. Internet Explorer Araçlar kısmından İnternet Seçenekleri Giriniz.Bağlantılar kısmından Kur'a tıklayınız.Gelişmiş bir kullanıcı iseniz ADSL kurmak için yönergeleri izleyin(Zaten PPPOe vs. görürsünüz ilerleyin)Eğer başarılı olduysanız size kullanıcı adı ve şifre soracaktır)Bağlantı adı sorarsa
ttadsl yazmayı unutmayın.
3.Oraya kullaniciadiniz@ttnet sifreniz yazarak ilerleyin ve son aşamada bağlantı kısayolu masaüstüne eklensinmi diye soracaktır.Onaylayın ve Son tıklayın.
4. Masaüstüne bağlantı kısayolu gelecektir.Çift tıklayın.Bir hata yapmamışsanız bağlanacaktır.
Bu aşamalardan sonra PLESK'i kurunuz.IP seçme bölümünde otomotik olarak İnternete çıkış IP'niz gelecektir.İnternete çıkış IP niz olan 88.x.x.x IP nizi seçiniz ve kurulumu yapınız.
Sonrasında boşta olan bir domaininize domain kontrol panelinizden(İsimtescil,Markum vs.) NS Kaydı yapın.Ns adını ns1.domaininiz.com yazın IP yide mutlaka İnternete çıkış IP'niz olarak girin ve Name Server Kaydı'nızı tamamlayın.
Sonra domaininizin NS ayarlarından ns1.domaininiz.com girin ns2 ye ise ns2.sallayin.com yapın geçersiz bir ns olsun ama...
Sonra Plesk'inizden sözü geçen domaini host etmek için ekleyin eğerki DNS yönlenmesini beklemek istemiyorsanız host ettiğiniz domainin DNS kısmından Zone ayarları kısmına girin ve tüm ayarları minumum 5 saniye olarak kaydedin.
Maximum 10 dakika sonra
www.domaininiz.com girdiğinizde eğerki İndex atmamışsanız Default Plesk Page çıkacaktır.
Anlatım pek açıklayıcı olmayabilir fakat Professional kullanıcılar için açıklayıcı olmuştur.Bir konuda takılırsanız çekinmeden bu konu altından sorabilirsiniz.
Umarım faydalı bir dökümandır.
İyi Geceler