Selam trickster.
Şimdi yazıları görme fırsatım oldu. Ancak söylediğin birçok şeyi teknik olarak bilmediğini varsayarak yazdığını çizdiğini düşünüyorum. Biliyorsunki birçok datacenter zemin kat veya bodrum kattadır. Bunun temel nedeni sıcak ortamla temasını en az indirmek içindir. Birde elektrik gibi tehlike riski yüksek olan şebekelerde yüksek gerilimi üst katlara taşımak hem diğer firmalar için tehlike arz etmekte hemde sorun yaşamatmaktadır.
Su baskını mevzusuna gelince biz elektrik ve data hatlarımızı tavandan götürdük bunun nedeni su baskını değildi. Standartta böyle oturtmak istedik çünkü kablolar yerden yükseltme yapılan ortamlarda daha sonra sıkıntı yaşatıyor. Maliyetleride göz önünde bulundurduğunuzda gereksiz olduğunu düşündük ve Türkiyede bizimle beraber Ankarada Grid Telekom un datacenter ında dabuna benzer bir yapı kullanıldı.
Bu arada su baskını mevzusuna gelince bizim de bildiğimiz piyasadan birçok arkadaşında bildiği 4. katta olup içerisi su altında kalan yerleri biliyoruz. Bu nedenle su baskınıa karsı gerekli her türlü önlememiz mevcuttur. Bizim katımızın altında garaj mevcuttur. Ofis alanında da herhangi bir su gelir gideri bulunmamaktadır.
Garanti suncuları konusunda da. Birçok arkadaşımızada bununla ilgili bilgi verdim. O sunucular Garanti Bankasına ait eski sunuculardı. Müşterilerimizden aldığımız sunucular olup bir dönem bunlardan müşteri tarafında oldukça fazla sayıda kullandık. Ancak artık elektrik tasarrufu konusunda biraz daha dikkat li olduğumuzda bu sunucuları kullanmamaktayız.
Sun Storage kısmında yine onlarıda Backup servis olarak kullanmayı planlıyoruz.
Lütfen eleştiri yaparken daha yapıcı eleştirilerde bulunalım. Nereden nasıl hizmet aldığınızı sorgularken öncelikle alternatiflerine bakın sonra diğerlerini eleştirin.
İyi Çalışmalar.
Fuat Kurt
Aleyküm selam,
Bir çok derken kaç tane datacenter biliyorsunuz bilmek lazım tabiki...
Yer altında bulunan bir çok datacenterın tek amacı elektirik değildir. Radyo sinyallerinin önüne geçmekle başlar...
Ciddi manada yerin dibinde olan şuan KoçNet ile Anet. Bodrum katında yapmanın pek bir anlamı yok...
Eğer siz yüksek gerilimli elektiriği üst katlara taşıyamıyorsanız bu mimari bir hatadır. Bina eskidir. Yeni nesil binaların özel odacık sistemleri mevcuttur. (Araştırırsanız ki yapacağınızı sanmıyorum 20cm lik betonla çevrili olduğunu öğrenirsiniz)
"Su baskını" ifadesini sizin daha önceki mesajınızda
belirtmeniz üzere ekledim. Kanal ve köprüler iyidir. Kolaylık sağlar ama tek başına bir işe yaramaz... Eğer ki içeriyi doldurmaya başlar iseniz anlayacaksınız eksileri...
Grid Telekom'un hangi veri merkezine giderseniz gidin yükseltilmiş taban mevcuttur. KoçNet'te de mevcuttur, Borusan Telekomda da, Mars'da da vs vs... Bir çoğunda buna ek olarak kanal ve köprüler bulunmaktadır. Umarım yükseltilmiş taban yapmak zorunda kalmazsınız. Ne kadar zor olacağının farkındasınızdır...
Datacenter alanında siz su borusu tutarsanız basar... Sizin bulunduğunuz kattada mevcuttur. Sadece duvar içinde gizlidir. Yedinci kattada veri merkezi gördüm, gezdim. Ne su bastı orda nede telefon çekti =) Bahsettiğiniz Grid Telekom ise durum farklıydı bunuda belirteyim. Kılima problemi...
Elektirik tasarrufu için bağzı veri merkezlerinin yaptığı gibi klimaları kapatabilirsiniz... Kış geldi
Eleştiri konusunda ise;
Siz biz girişimde bulunup bunu forumlarda tanıtmaya kalkarsanız hem olumlu hem
olumsuz yorum aldığınızda gocunmamalısınız. Yapılan eleştirinin yapıcı olup olmayacağı sizin anlamanıza bağlıdır... Burda ne ben nede bir başkası sizi kötülemeye çalışmıyor. Bir şeyleri düzeltmenizi bekliyor. Gün gelir belki bizde sizle çalışacağız. Kim bilir?
Ve son olarak...
Hem alternatifleri incelediğimizde hemde çalıştığımız yere baktığımızda bu eleştiriler az bile...
Saygılar.