şöyle anlatayım
normal olarak ana sayfanda meta tagları zaten bulunur.
dil seçimini belirlediğin kodlarda yazılıdır.
include komutunuda bir içeriğin vardır ve ana sayfada dahil olmak üzere bir çok sayfada o içeriği kullandığın zaman, kolaylık amacı ile kullanırsın.
yani her sayfaya o içeriği tek tek yerleştirmek yerine içeriği bir dokümana kaydeder ve include komutu ile her sayfaya bu içeriği çağırırsın. Olayın mantığı buraya kadar aslında çok basittir. TAKİ DİLİN İNGİLİZCE DIŞINDA BİR ŞEY OLANA KADAR.
eğer çağıracağın içerik kod ise sorun yok. Bir problem yaşamazsın.
Yalnız çağıracağın içerikte Ş,İ,Ğ,Ü,Ç,Ö gibi harfle bulunduran türkçe bir makale ise ne olacak??
Her zaman ilk akla gelebilecek şeyi yaptım include edeceğim, içinde makaleminde bulunduğu sayfamın başına dili değiştirecek, dil kodunu yerleştirmeyi düşündüm. İşte problem burada başlıyor zaten. Dil kodu <head> tagları arasına yerleştirilir. Makalemin başına head tagını yerleştirmem gerekiyor o zaman. İyide ben bunu ana sayfaya include ettiğimde ana sayfamda da <HEAD> tagı olmayacakmı????
ÖRNEĞİN;
--------------------------------------------
"Default.Asp" Sayfası İçeriği;
<Head>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<HTML>
<HEAD>
<meta HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-9">
<meta http-equiv=”content-type” content=”text/html; charset=iso-8859-9¨>
<meta Name="keywords" Content="Türkçe, zengin , dil">
</HEAD>
<Body>
<div align="center">
<table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" >
<tr><td >
<!--#include file="makale.asp"-->
</td></tr></table></div></body></html>
--------------------------------------------
"Makale.Asp" Sayfası;
Türkçemiz kadar dünya üzerinde tarih içinde zenginleşmiş bir dil bulmak kolay değildir. Dilimizin değerini bilmek gerekir. Dilimize sahip çıkalım. Yozlaşmasının önüne geçelim.
--------------------------------------------------
Buradanda anlaşılacağı üzere böyle bir include etme işleminde dil kodunu yeniden yazarsak ana sayfaya o koduda include etmezmiyiz? Bu da sorun yaratmazmı?
Benim istediğim ortalığı karıştırmıyacak bir şey yapabilmek.? Ama nasıl. Kodlar buna izin vermiyor.
Burada en büyük problemler ŞÇÖĞÜ harfleri
Dreamweaverda açtığımda MAKALE.ASP dosyasındaki tüm türkçe karakterler bozulmuş oluyor. Ben MAKALE.ASP dosyasındaki yazıları değiştirmeye kalksam karakterler bozulduğundan tekrar düzenlemeye ihtiyaç duyuyorum.
Aşağıdaki Harfleri;
ŞŞŞŞÇÇğğüfdsÇÇÖÖÖÖÖĞĞĞĞĞÜÜÜÜÜÜİİİİİ ıııııı ççççööööşşşiiiüüüüğğğ ğğ
Aşağıdakine döndürüyor;
ÞÞÞÞÇÇððüfdsÇÇÖÖÖÖÖ ÐÐÐÐÜÜÜÜÜÜÝÝÝÝÝ ýýýýýý çççööööþþþiiiüüüüððð ðð