Herkes ektiğini biçiyor kısaca.

Biri ofis kurmuş personel yapmış masrafı yükselmiş 30 dan mal edip 40 a satıyor resmen 3 kuruş kazanıyor.

Başka biri vay adam ofis yapmış bi sürüde elemanı var ooo çok para kazanıyor diye düşünerek buna dalıyor.

Bambaşka biri ne ofis kuruyor ne eleman alıyor 1 tane cep telefonu ile takılıyor eş dost tanıdıktan nemalanırım hesabı ile balıklama atlıyor.

Buraya kadar ticaret! Bunlar normal olacak işler.

En büyük problem müşterinin mantıksız düşüncesi. Bir tarafta kurumsal olmuş ciddi düşünmüş şirket var bir tarafta ne olduğu belirsiz biri var. Müşteri ucuz diye yani anlık düşünceler ile karar verip 3 ay sonrayı düşünmeden karar veriyor. Bunu yaptığında ilk olarak müşteri sektörü *** ediyor. İkinci olarak kendi alacağı hizmeti dolayısı ile vereceği hizmeti kalitesiz bir modele sokuyor. Üçüncü olarak buradan yaşadığı kötü deneyim yüzünden gidip kaliteli servis vermeye calısanlarada laf ediyor. Kusura bakmasın kimse ama böyle müşteri olmaz olsun.

Ufak yaşta bu işe dalma meselesine gelince. Aynı sorun burada da var. Anlık düşünüyoruz. Kısa vadeli hesaplar yapıyoruz geleceğe bakamıyoruz.

Bek 3-4 üniversiteyi bir kaç defa yarıda bıraktım. Neden? Cunki okul sırasında çalışıyordum. Babamdan aldığım 10 lira harçlık varken gidip bir iş yerinde part time çalışıp 50 lira kazandıgımı görünce ulan okula ne gerek var dedim arkadaşlarım 10 lira babalarından alıp 3 sene okulla ugrastılar. Ben ise ayda 100 lira kazanarak gezdim 3 yıl.

5. yıl ne oldu? arkadaşlarım 200 lira maaş ile işe girdiler. Ben ise 120 lira alıyordum.

Daha kötüsü ben gerçekten tüm zamanımı alan, kendime hiç bir sosyal zaman bırakmayan bir iş yaparken arkadaşlarım sabah 9 aksam 6 arası, cumartesi pazar yataraktan calısıyorlardı.

Buda sadece bizim sektörün değil tüm türkiyenin sorunu...

Piyasa büyük, düzgün iş yapana her zaman 3 kuruşta olsa iş çıkacaktır. Ama 3 kuruş için 5 sene uğraşıp sonunda aynı noktada sayıyor olmak hoşunuza gider mi gitmez mi bunun kararını verin.