Ni-Osman adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Geçenlerde cem yılmaz’ın gösterisinde Cem yılmaz bir hikaye anlatmıştı..
Türk erkeyi her şeyi ticarete vuruyor gösteriye gelen adam bakıyor “ulen 50 YTL bilet parası verdik salonda 1000 kişi olsa 50 x 1000 Diye hesap yapmaya başlıyor” Bu çok güzel bir örnek dışarıdan Hosting satıcısı veri merkezi buna benzer bilişim sektöründe çalışanların herkes para bastığını zannederek bu işe atılmaya başlıyor. Bir nevi internet Cafe olayı.. 1999 Yıllarda Türkiye de yeni yeni başlayan internet cafe işinden birçok insan çok güzel paralar kazandı.. 2002 yılından sonraki dönemlerde her yer internet cafe olunca hangi internet cafe para kazanabiliyor..
Farklı bir örnek daha göstereyim Türkiye de sunucu satış işinin maliyeti şuan bile yurt dışından kat kat daha fazla pahalı.. Misal yurt dışında yer alan veri merkezi 4$ gibi bir rakama 1Mbit bağlantı alırken TR de bu rakam en büyük firmalardan biri olursan en az 35 YTL civarına düşer.. Yine böyle olduğu halde Türkiye neredeyse artık yurt dışı ile aynı fiyatlarla satış yapıyor kar etmeden yapıyor.. Ama yurt dışındaki adam ne güzel para kazanıyor seninle aynı fiyata saatığında..
Yine farklı bir örnek daha aranızda bir çok kişi bu işi sırf harçlık çıkartmak adına yapıyor. Türk kültüründe bir çocuk okulunu bitirince direk olarak aile baskısı görür.. Aile yi geçtik yakınlarından bile baskı görmeye başlar.. Bu çocuk okulu bitirdi neden çalışmıyor diye.. Bu piskoloji ile 1-2 kuruş para kazanayımda millet görsün düşüncesi ile en basit başlanabilecek işlerden biri olan webhosting satışına başlanır. Bir süre sonra para kazanamadığını anladığında kişi yinede bu işi bırakmaz hastalık haline gelir.. Çünkü çevresinde bu işten para kazanan adamlar vardır ben neden yapamam diye hırs yapar uğraşır durur.. Bu konuda bahsi geçen sidik yarışı bundan ibarettir. Sonra yalan dolan başlar.. Herkes kendini olduğundan daha büyük bir firma olarak göstermek için çabalar durur. Evinde tek başına çalışan bir kişinin internet sitesinde yazan yazıları okuduğunuzda dışarıdan biri olarak “vay be adamlarda 100lerce eleman çalışıyor süper “ gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz.. Ama insanların anlamadığı bir nokta vardır ki Hosting kalıcı bir sektör değildir yani sonsuza kadar yapılamaz birçok firma Hosting ile başlar sonra ISS olur sonra internet hizmeti vermeye başlar (adsl vdsl etc..) Bugün biz bile ISS Lisansı için başvuruda bulunduk ve VDSL Satmaya başlayacağız bir süre sonra.. Yani dışarıda birçok güzel meslek varken gerçekten para kazanmıyorsanız bu işi bırakın yada devredin.. Kendinize ve gençliğinize yazık.. zamanınızı daha güzel şekillerde değerlendirebilirsiniz. Bunu kime desen hemen ben bu işten zevk alıyorum der ama aslında almıyordur içindeki sadece hırs duygusudur ve hiçbir işe yaramaz.. Babamın meşhur bir lafı vardır “Akıl olmayınca fikir ne *** yesin” bu hesaba geliyor para kazanmıyorsanız zorlamayın daha fazla bırakın derim. En azından bu işi hakkı ile yapan adamların önünü açarsınız. Allaha şükür ki bizim işlerimizde yaz aylarında bir durgunluk durumu söz konusu olmadı benzer meslektaşlarımızın tamamı şu 3 ay boyunca bana hep piyasanın durgunluğundan bahsetmişti ama bu doğal bir durum her yaz aylarında oluyor böyle şeyler.
Konuyu toplamak gerekirse Hosting firmalarını bir çatı altında toplayan bir kurum yaparak fiyatları bir taban fiyata bağlayamazsınız.. X firması ile Y firmasının giderleri eşit değil neyi nereye bağlıyorsunuz.
Bugün X Firması 200Bin YTL yatırım yapmış hotsu 1YTL den satıyor Y Firması 1 tane dedicated kiralamış hotsu 2 YTL den satıyor ve Y firması gdip ben X firması yüzünden satış yapamıyorum deme lüksüne sahip olamaz. Serbest piyasadır herkes istediği fiyata satar SadeceHosting Sahibi Selçuk bey ile geçen aylarda konuşurken aramızda çok güzel bir konuşma geçmişti adını vermeyeyim bir datacenter fiyatlarını çok abartılı derecede düşürmüş ve bu durumdan dolayı müşterilerimizden 2 kişi oraya geçmiş ti bunu kendisine anlatınca bana “Maliyetinden ucuz hizmet verenin sonu her zaman Nixcon gibi olur hiç kafana takma ve sadece bekle birgün foyası ortaya çıkar” demesinden 1 ay sonra gerçekten dediği oldu.. Bugün imkansız fiyatlara birileri hizmet veriyorsa unutmayın bir gün yaptıgı geri tepecektir. Hosting sektöründe firmalar 10 sn içinde 0’ı tüketebiliyor herhangi bir garantisi yok
Son olarak 3. Verdiğim örneğe katılan olursa ve uzun uzun bu yazdıklarımı düşünürse yaptıkları hatayı anlayacaklar çünkü bu konu bir süre sonra saplantı haline geliyor.. Aynı bir adamın bir kadına aşık olması ve kadının ona aşık olmaması sonucu Adamın o kadından başkasını gözü görmemesi gibi.
Kolay gelsin
Ayrıca Faaliyet belgesinin aslını öğrendiğimde bu kimseye fayda sağlamaz demiştim. Faaliyet belgesi alınca satışları açılan daha fazla satış yapan bir Meslektaşımız var mı acaba yani o belge işe yaradı mı? (Benim hiçbir işime yaramadı aksine birde her ay bildirim gönderiyoruz zamanımızı öldürüyor)

Akıl vermek gibi olmasa da bir öneride bulunmak istiyorum sakın ha kimse yanlış anlamasın halka açık forumlarda batıyoruz ediyoruz şeklinde bu tür konulara girmek kurumsal firmalara büyük zarar verir millet korkar söyle der “ulan adam batıyor biz bundan host alacağız ama sonra çekip gitmesin” o yüzden böyle tartışmaları daha özel bir platformdan yapmanızda fayda olacaktır. Anı zamanda satış için yine forumlarda post atmak yerine firmanıza hitap eden müşteri kitlesinin çok sık girdiği internet sitelerinde 3-5 kuruş reklam vermeniz daha faydalı olacaktır.