Bir ara vaktim olur konuyu Türkçeleştirecem

İngilizce hazırladığım dosya 250 sayfayı geçmişti. Aslında AMELE'ye laf atılmasından dolayı konunun özünü kaçırmışım. Bu sebeple benden ikinci yazı istendi. Bu yazıda da cevabın 5000 kelime ile sınırlı olması ve eklenecek belgeler varsa bunun da EK olması gerektiği konusunu tekrar hatırlattılar.
İkinci sefer buna dikkat ettim.
Ancak tanınmamış biri iseniz, sizin inandırıcı deliller sunmanız gerekiyor. Yoksa kaybetme olasılığınız artıyor.
Ayrıca büyüklerin bir avantajı da sizin bu işe para yatırmayacağınızı düşünmeniz. Şikayet ettiklerinde eğer size ÜÇ JÜRİ ile davaya devam etmezseniz o zaman kaybetme olasılığınızı yükseltmiş olabiliyorsunuz. Üç Jüri de ise en azından üç kişi konuyu ele aldığı için sizin de şansınız olabilir.
Size verdiğim yazı da ilginç bir tespit var. Aradan 9,5 sene geçmesine rağmen bu sürede Doğan Medya herhangi bir teşebbüsde bulunmamışsa bu onların rahatsız olmadığını gösterebilir. Bir çok ülkenin hukukunda, Örnek olarak İsviçre 'de, 9,5 sene boyunca herhangi başvuruda bulunulmamışsa bu aslında MARKA hakkından vazgeçildiğini gösterebilir denmiş.
"Milliyet" kelimesinin marka olarak 1998 yılında Avrupa'da da kayıt edilmesi, 1999 yılında domainin kayıt etmem iki temel noktadan biri idi. Eğer Marka, domainden sonra kayıt edilse idi, işim kısmen daha kolay olabilirdi.
Ama yazdığım savunmamın önemli bir kısmını "MİLLİYET" kelimesinin jenerik olduğunu ispatlamakla geçti. Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Pakistan, Hindistan ve Arap ülkelerinde yaklaşık 1 milyar insanın bu kelimeyi kullandığını örneklerle verdim.
Kelimenin jenerik olması konusunda ikna etmiş olmalıyım ki sonuç yazısında, Milliyet kelimesinin jenerik olmasından dolayı "ilk gelen alır" kuralı hatırlatılmış.
Ellerindeki domainleri herhangi bir marka ile çakışan arkadaşların dikkat etmesi gereken konulardan biri de bu ismin satma amaçlı alınıp alınmadığının WIPO tarafından sorgulanması.
Hurriyet.org bu sebeple kaybetti. Hurriyet.net ise benim gibi kazandı. Hurriyet.com ise WIPO'a cevap vermediği için otomatikmen kaybetti. Yine Radikal.com 'da kazandı.
Anlayacağınız Doğan Grubu, jenerik isimleri kendi markası olduğunu iddia ederek domainleri ele geçirmeye çalışıyor. Şimdilik, Doğan Grubuna karşı üç başarılı örnek oldu.
Milliyet.net, Hurriyet.net ve Rusya'dan da Radikal.com .
İşin garibi Milliyet.org içinde dava açmışlarda ama sonra bu davayı geri çektiler. Milliyet.com bizim diyorlar ancak whois kayıtlarına bakıldığında Milliyet.com ve Milliyet.org adresleri sahibi ise Superonline Inc. görünüyor. Ama adres olarak doğan medya center.
Aslında bu gariplikler konusunda bir çok örnek verebilirim ama bazı örnekleri verirsem çeşitli şirketlerin domainleri uçar gider. En azından etik olarak ben bunu yapmıyorum. Savunmamda, araştırmalarım sonucu elde ettiğim bilgiler aslında önemli. Yoksa bir çok firma her domain için dava açsa, herhalde hepsi onbinlerce dolar masraf yapmak zorunda kalır.
Ne diyelim, Allah bu firmalarda çalışan arkadaşlara sizin kadar öngörü versin. Akıl fikir versin.