Geçenlerde ilkokul arkadaşlarımla buluştum.
Her fırsat bulduğumuzda, genelde yazları görüşüyoruz zaten.
Bir arkadaş, Doğu'lu.Kendisi en yakın dostumdu zamanında, yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmezdi desem yeridir.
OKS'den sonra, adam gibi bir yere gidemeyince, doğuda, kendi memleketinde anadolu lisesine yazıldı.
Her zaman yaptığımız gibi, sağdan soldan konulardan tartışıyoruz.Onun Kürt benim de Türk olmam sebebiyle, konu buralara geldi.
Bana dedi ki; "STV'de Tek Türkiye diye bir dizi var, böyle saçma şey mi olur? Tek Türkiye nasıl olabilir?"
Ben şok oldum resmen
Bunu duymayı beklediğim en son kişiydi kendisi..
Sonra resmen PKK propagandası yaptı, yok aslında Türkler onları geçmişte ezmişler, yok oluyorlarmışda şimdi onlarda onları kurtarıyorlarmış!
Ben şok olmuş vaziyette durumu düzeltmeye, anlatmaya çalıştım.
"Durumu bebekleri, masumları öldürerek mi düzeltecekler?" dedim.Bana Türk basınının sözlerine göre konuştuğumu, aslında bir çok eylemi PKK'nın yapmadığını söyledi!
Hepsinin üzerlerine atıldığını söyledi!
Arada birşeyler konuştuk, ben ona işin böyle olmadığını, o insanların dışardan destek aldığını; yoksa ayakta duramayacaklarını anlatmaya çalıştım.
Dedim ki, "Geçmişte olan olaylardan kastın ne çok bilmiyorum (Bana önceden askerlerin köylerini yakıp onlara İstanbul'a gitmelerini söylediklerini söylemişti <Gitmezseniz PKK zorla katar kendisine falan demişler>ne kadar doğru bilemem) ama şu an seninle benim bir farkım var mı?Kişiler önünde elbette olur.Kişilerin görüşlerine karışamazsın, herkes istediğini düşünür ama resmi bir yerde, resmi bir kurumda ikimizde eşitiz.Kaldı ki, burda beraberiz.Aynı koltukta oturuyoruz, armızda bir fark yok!" dedim.
Dedi ki, "Şu anda kökenimizi unutturuyorlar, başka ülkelerde azınlıkların yaşadığı kısımlarda tabelalar bile 2 dilde yazılıyor!"
Bende dedim, "Senin o dediğim zamanla olacak mesele <olacaksa eğer>, ama şimdi böyle bir şey yapılsa, yarın özerklik isterler, sonrasında bağımsızlık.. bak şimdi Kürtçe Kursları'na izin çıktı, talep olmadığından kapanmışlar o başka.."
Arkadaş, "Kürtçe Kursları talepsizlikten değil, sürekli önüne engel çıkardıklarından kapatıldı..<bu konuda pek bilgim yok benim> zaten ben bir Kürt devleti istemiyorum.Bizimkiler beceremez, hep iç savaş olur; ama yinede kökenimi de unutmak istemem"
Durum bu, ben elimden geldiğince o dağdakilerin onlara faydadan çok zarar getireceğini söyledim.
Ama yinede, halen şok durumundayım
Bu arkadaş bile onlara karşı sempati duyduysa, ortada birşeyler yanlış gidiyor demek..
Bunun için birşeyler yapılamaz mı?
Sizden başka anlatıp yardım isteyeceğim kimsem yok sanırım bu konuda