vbulletin.com da bu konuyla ilgili birçok yazı ve makale gördüm.

Bunlardan baızlarını sizlere aktarayım faydası olurmu bilmiyorum ama denemek gerekiyor.Bu maddelerden bazıları benim bazılarıda vb.comun söyledikleri;

1.Anasayfada çok fazla grafik taşımayın özellikle flash banner
2.Üyelerinize kısıtlama getirin imza konusunda.Çok büyük boyutlu imza resimleri kullanmasınlar aynı şekilde hareketli avatar.
3.Footerda çok fazla toplist eklemeyin.Hernekadar küçük gibi görünsede sayfanın tam olarak açılmasını gerçekten etkiliyor.Çoğu zaman çıkmayan toplistlerde sayfada hata uyarısı geliyor.
4.Konuları görüntülemedeki benzer konular özelliğini kapatın.
5.Mesaj aralarına reklam vs eklemeyin.
6.Çok çok gerekmedikçe fuzuli eklentiler kurmayın özellikle çok fazla sql sorgusu gerçekleştiren eklentiler.
7.Belirli aralıklarla db optimize tamir yaptırın.
8.Adminpanelden çok fazla üyeniz varsa mail göndermeyin serveri şişiriyor.
9.Ayrıca tüm bunlara ek olarak kullandığınız stilden dolayıda servera aşırı yük biner öyleki bazen stillerde modifiye yaptığınızda bu değişiklikleri uyguladığınızda ya template.php hatası verir yada host firmanızdan yüksek kaynak kullanımıyla ilgili mail gelir.Bu durumda vbteamin bahsettiği bir php kod değişikliği var onu size veriyorum şahsen denemedim ama verdiklerine göre sanırım işe yarar;

includes/adminfunctions_template.php aç ve bul;

$if_end_location = strpos($template_cond, $if_end_lookfor, $condition_end + 3); // location of
 conditional terminator
alttakiyle değiştirin;

$if_end_location = strpos($template_cond, $if_end_lookfor, $condition_start + 3); // location 
of conditional terminator

alttaki linkte aynı sıkıntıyı yaşayan bir elemana tanık oldum öyleki dual core kullanmasına rağmen inceleyin ve görün

Server Optimization Request (High Server Load) - vBulletin Community Forum

saygılar