Bak dostum senle özel bir problemim yok. Google aşkı falan da yok kalbimde. Abim yaşında adama saygısızlık yapacak değilim. Ancak yazım türünüz gerçekten çok ilginç idi. Hayatınızda hiç kitap okuduysanız,bu tip bir yazım gördünüz mü. Gerçek Türkçe,büyük harfler başlayan cümleler ve noktalama işaretlerine dayanır. Detayları saymama gerek yok.
Gelelim konuya. Zannetiğiniz üzere
GoogleMan gibi bir oluşum dünyada yoktur. Google dediğimiz site,bir yazılım ve doğal olarak bir insan tarafından yazılıyor. Google bünyesinde bugün binlerce yüksek seviyeli,hayatınızda tanışmadığınız kadar zeki insanlar çalışmaktadır.
Gelin bugün Google'ın durumunu inceleyelim. Index yani veritabanına katması gereken milyarlarca sayfa var. Bunların hepsini dev bir havuzda birleştirmek başlı başına akıl alır şey değil. Bununla beraber bunları yerleştirip yüzlerce kritere göre sıralıyor. Bu inanılmaz bir sistem yükü demek. İşin sistem kısmını inanılmaz şekilde düzenlemişler. Arama bölümüne gelince,bu milyarlarca kayıtlı sayfa içinden size alakalı sonuçlar vermek zorunda ve bunun için pek çok kriter kullanıyor. Bu kriterler her zaman doğru sonuç verecek diye bir zorunluluk mu var ?
Öncelikle bu olayı anlamanız için
Programcılık Mantığı'nı bilmeniz gerekiyor. Yüzlerce değişken,farklı sorgular vs. vs. Yani bugün senin karşındakini insanmış sanıp muhabbet etmeni sağlayacak kadar yüksek bir sanal yapay zekası var. Ancak bu zeka ne yazık ki senin sitendeki videoları izleyip hangisi fragman,hangisi film ayırt etmeye yetecek boyutta değil. Belki benim gerizekalılığımdır ama ben bile bir fragmanla bir filmi ayırt etmek konusunda zorlanabilirim parça parça alındığı zaman.
Kaldı ki Google'ın ana programı olan Google Bot,tamamen Text (Yazı) tabanlı sistemleri inceleyip depolamak için kurulmuştur. Çünkü internetin kurulum mantığı da döküman paylaşmaktır. Bu yüzden videolu içerik veya flash içerikte Google'dan olayı hemencecik kapmasını beklemeyin. Tabii ki sizin yazdıklarınıza güvenip sıralama yapacak.
Ayrıca Google bu kadar saf bir işletme değil. Sizin,bizim bilmediğimiz yüzlerce faktör kullanıyor ki,sizin sadece backlink ve PR olarak nitelendirdiğiniz bu sistemin yanında bir de TrustRank var. Bunun dışıunda Hilltrop-Orion gibi çeşitli algılamalar ile backlinkinizin doğruluğu ve içeriğinizin niteliğini ölçüyor.
Anlayacağınız giriş seviyesinde kimsenin anlayamayacağı kadar kompleks bir durum söz konusu. Lütfen oturup dediklerimi düşünün. Google denen yazılım sizin video sitelerizin fragman-film ayrımını yapmak için yaaratılmamış olup,yüzlerce faktör ve siteyi incelemektedir.
Zamanım az olduğu için bazı cümle yapılarında vs. hata yapmış olabilirim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Kolay gelsin.
google dan çok google cılar teşekkür.
size bir örnek ;
bir video paylaşım sitesine video ekledim başlık free full "herhangi bir film" tag larıda yazdım ama video sadece fragman.
bir site aynı title, keywords, description yayında ama o film gerçekten full o sitede.
aslında bu sadece bir deneydi çünkü inanmıyordum google nin gerçektenten sonuç veren siteleri ödüllendirdiğine.
google, aranan film adında aslında full olmayan video paylaşım sitesinde bulunan o benim eklediğim sayfayı her zaman birinci sırada tuttu aslında sadece fragman.
gerçekten full yayınlanan sayfayı önce ilk üç te sonra dibe gömdü. şimdi halen o film ismin de o video paylaşım sitesinde benim açtığım, fragmanını eklediğim sayfa birinci sırada.
ben o filmi full izlemek istiyorum ve aradım o video paylaşım sitesi çıkıyor gerçekten full yayınlayan site yi dibe vurdu bu mu şimdi doğru sonuçları veren google
bu film olayı sadece bi deneydi ama google nin pr ve back link e gerçek doğru arama sonucu veren sayfalardan daha çok önem verdiğini ortaya çıkartan bi deneydi.
işte benim de isyanım bu.,
pr ve back link den başka bişi gördüğü yok.
bi arama motorunda en önemli olan kullanıcının aradığı her neyse ona doğru siteye ulaşmasıdır. bunu sağlayamıyor halen.