Güzel kardeşim aşağıdaki söyleyeceklerimi dikkatli dinle ve sonra karar ver o makinenden sunucu olur mu olmaz mı? Bence yol yakınken vazgeçtim de.
İlk önce bu makinede windows mu yoksa linux mu kullanılacak. Eğer sunucu bilgin yetersiz ise sürekli hacklenme veya açıklarından dolayı down olma durumun olacaktır.
Ne gibi bir hattın var? Mesela en büyük adsl hattında bile maksimum 1 Mbit giden hat verilmekte olup, bu asimetrik yapıda 1 mbit hattını harcarsan 4 Mbit olarak düşündüğün gelen hattından 1 gram faydalanamazsın. Yani birileri oyun oynasın veya iki siteme girsin dersen ayda 89 ytl ödeyeceğin adsl hattından sen yararlanamazsın.
Klima önemli birşey değildir. Bilgisayarlar bir çoğu bir araya gelmedikçe ve aşırı güç tüketimine zorlanmadıkça kolay kolay kasadaki soğutma dışında ek bir soğutma istemez. Senin kliman açıkken yakacağı elektrik ve kasanın yakacağı elektrik ile ödediğin 89 YTL adsl kadar daha para gider. Zaten o bilgisayar gece gündüz çalışmaya devam ederse yazık olur, bir daha toparlayamayacağın hale gelir.
Buraya konu açarken eminim hiç düşünmeden başladın cümlene, yazdın bitti. Bunca yazıdan sonra halen o makineni sunucu olabilir gibi mi düşüneceksin?
O makineni sadece ev içerisinde değerlendirmek istersen diski çok büyük olmasa bile "Home Server" olarak kullanabilirsin, sen laptopunda başka iş yaparken o makineni de dosya çekmeye vs kullanabilirsin. Ama bunun dışını hayal etmen çocukca olur.
VDSL2 veya ne gibi bir teknoloji gelirse gelsin evden sunucu kurma fikri asla tasvip edilen ve başarıya ulaşabilir birşey değildir. Zaten Türk Telekom sadece 300-500 metre mesafelere çekebileceği VDSL2 için 1 Mbit upload vermektedir.
Kısacası hayali işler yerine keşke ciddi birşeyle yapıyor olsan da en büyük desteği biz versek. Ama bu tür bir konu hele ki bu kategoride hiç hoşuna gitmeyecek cevapları getirecektir.
Ben eleştiri yapmak için eleştiri yapmıyor, aksine seni bilinçlendirmek için çabalıyorum. Eleştiri dozum ve alaycı görünen tarzım için kusura bakma, senin mesaj da benim için alaycı görünüyor.
Bir de eleştirilerime cevap veren kişilerin genelde kişilik eleştirmesi ve sanki bu kardeşimiz bize rakip olacakmışta onun korkusundaymışız gibi hareket etmesine anlam veremiyorum. Ben az önce de söyledim. Ne işim var benim burada, burası artık çocuk parkı olmuş.