Eğer Tahsin Altay bey'in verdiği komutla aldığınız çıktı bu şekildeyse görünen mysql kullanımı ile ilgili bir tüketim var. Bu tüketimi düşürmenin en temiz ve kesin yolu mysql optimizasyonu ve tabloların onarılmasıdır. Makine özellikleriniz güzel. O noktada bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum(yetmeme vs gibi...).
MySQL optimizasyonu yaparken önerim. WHM'den phpmyadmini açın oradan işlemlere gelin orada kırmızı olan değerleri inceleyin. my.cnf dosyanızı buraya göre tekrardan düzenleyin. Otomatik düzenleyen scriptlerden tam verim alamazsınız.
Ayrıca burada dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerin başında slow queryler ve süreci sonlanmayan(ram de kalan) tablolar geliyor. Bunları mutlaka hızlandırıp sonuca bağlamaya çalışın. Bunu yapmanın yolu da o süreci oluşturan scripte müdahale ile olur.
My.cnf dosyanızın optimize edilmesi noktasında yardıma ihtiyacınız varsa tek başınıza yapamazsanız buraya; şu andaki my.cnf dosyanızı , phpmyadmindeki kırmızı değerleri ve karşısındaki başlıklarını yazın böylece size optimizasyonda da yardımcı olabiliriz.
Üstadlar quad xeon 4 gb ramli bir serverimiz var içinde 7-8 site var toplam hitleri 20-25 k civarı makinada tespit edemediğimiz bir aşırı ram kullanımı var daha önce 2 gb ramli makinada aynı hitlerle %20-30 arasında dolaşan ram bu makinada %80 lere kadar varıyor apache mysql exim gibi servislerin toplamı bile %20-30 ram kullanımı yapmıyor peki bu fazladan %50 ram kullanımı nedendir tespit edemedik tahsin hocamın verdiği ram kullanım detay komutunu verdiğimde çıktı şöyle
[root@server ~]# ps aux | awk '{arr[$1]+=$4} END {for (i in arr) {print i,arr[i]}}' | sort -k2nr
mysql 5.9
root 1.8
mailman 0.9
kvpusu 0.3
dbus 0
mailnull 0
named 0
nobody 0
thtyeni 0
USER 0
kvpusu,thtyeni kullanıcıları apache kullanımını gösteriyor
whmden cpu ram usage ye bakıyorum toplamda %20-30 civarı ram kullanılıyor
server loadı 1-2 lerde ancak ram böyle serverde memcache kurulu ancak fayda etmiyor aysima.com.tr ile çalışıyoruz ayberk sağolsun ilgilendi core 2 duo dada aynını yaptı 3 defa format attık quad xeon verdi yine sorun devam ediyor o da çözemedi sorunu serverde tüm siteleri suspend ediyorum tüm servisleri kapatıyorum inanılmaz ama halen %50 civarı ram kullanıyor makine
yardımlarınızı bekliyorum
server centos 4.6