Merhaba;

VPS ile VDS arasındaki farkı kısaca özetleyerek sunucularımız hakkında bilgi vereceğim. Genelde ikisi de VPS demektir ancak biz VDS terimini WMVARE veya XEN ile bölümlendirilmiş sunucular için kullanmaktayız. Virtuozzo kadar performanslı olmayan ancak özel uygulamalar için vazgeçilmez bir hizmet türü olan VDS satışı bugün başlayacak. VPS terimini de Virtuozzo yazılımı için kullanalım.

VPS Bir ana sunucunun çekirdeğini kullanarak birden fazla sanal sunucu oluşturulmasına denir. Örneklersek Linux bir VPS sunucusunda kernel güncelleme yapamazsınız nedeni basittir ana sunucunun çekirdeğini kullanarak çalışır.. Bunun avantajı şudur sunucuda size ayrılan sistem kaynaklarında işletim sistemi bulunmadığında ram ve cpu gibi sistem kaynaklarının tamamını kullanabilirsiniz.

VDS ise ana sunucuya bağlı olmadan oluşturulan sanal sunuculardır. Her sunucuda özel çekirdek bulunur bu nedenle ana sisten her ne tür bir sistem olursa olsun sunucuya ister Windows ister Linux istersenizde Unix kurulumlar yapabilirsiniz. Windows XP bile kurabilirsiniz. Avantajı Asterix gibi özel işletim sistemlerini alınan sunucuya kurdurabilmenizdir. VDS normal VPS sunuculara göre yavaş kalabilir nedeni size ayrılan kaynaklarda işletim sistemi yükünün sanal sunucuya ait olmasıdır.

Bu konuda sormak istediklerinizi konu altından yazabilirsiniz.