Normal şartlar altında Gnu/Linux işletim sistemleri yeni root hesabı oluşturmuyor. Sebebi de root kullanıcının işletim sistemi üzerindeki sınırsız yetkilerinin iki ayrı kişide olması çeşitli sorunlara sebep olabilir.
Fakat ısrarla "
Siz söyleyin. Biz dikkat ederiz" diyorsanız size pratik bir yol diyeyim onu yaparsanız işiniz görülür.
Öncelikle yeni bir kullanıcı hesabı oluşturuyoruz.
Aşağıdaki satırları açıklayalım.
1- tahsin adında bir kullanıcı oluşturuyoruz.
2- tahsin kullanıcısına şifre ataması yapacağız.
3- Tahsin kullanıcısı için şifre ataması yapılacak diyor

4- Şifre ne olsun diyor...
5- Şifreyi tekrar yazın diyor...
6- Şifre tamamdır diyor...
7- Gnu/Linux da sorun yoksa herşey yolundadır sözünden yola çıkarak boş satırımız bize işlem oldu diyor
Alıntı
1- [ root@netbilsis ~] useradd tahsin
2- [ root@netbilsis ~] passwd tahsin
3- Changing password for user tahsin.
4- New UNIX password:
5- Retype new UNIX password:
6- passwd: all authentication tokens updated successfully.
7- [ root@netbilsis ~]
şimdi de kullanıcımızı root yapacağız.
Alıntı
[ root@netbilsis ] nano /etc/passwd
açılan satırda kullanıcımızı buluyoruz. Örneğin benimkisi şu anda
tahsin:x:32010:32013::/home/tahsin:/bin/bash
şeklinde.
Bunu
tahsin:x:0:0::/root:/bin/bash
yapıyoruz ve kaydediyoruz. İşte tüm işlem bu kadar.
Fakat tekrardan uyarıyorum. Bir ipte iki cambaz oynamaz derler ya. O laf burada da geçerli ikiniz aynı anda apache falan derlemeye kalkmayın. Birbirinizden sürekli haberiniz olsun. Yoksa kaş edelim derken göz çıkartırsınız.
Güzel ve internette eşi çok olup cevabı olmayan bu sorunuz için ayrıca teşekkürler.

Biraz uğraştırdı beni ama sistemle az oynayınca dayanamadı çözüldü. Güzel yeni sorularla yine bekleriz
Sakın çalışmıyor falan demeyin

centOS 4.6 Final işletim sisteminde kendim deneme yanılma ile buldum ve çalışırlığını test ettim. root ve tahsin olarak rahat rahat girip işlemlerimi yapabiliyorum. Takıldığınız yer olursa tekrardan sorarsınız.