Selam ile millet.
Başka bir konuya cevap olarak yazacakken konu olarak açmak daha uygun gider diye bu mevzuyu konu olarak açıyorum. Hem fikirlerinizi de almış oluruz, ileride "DC aççam" diyen olursa belki buradan da faydalanır.
Benim düşüncem şöyle. Biliyorsunuz VDSL ile çok çok daha hızlı İnternet altyapısına kavuşacağız. İşte fikrimde burdan çıktı.
Evde de kendi bilgisayarımı "home server" olarak kullanıyorum tabii hobi amaçlı
50 tane farklı farklı yada aynı konfigürasyonlarda PC aldık diyelim. VDSL2'den 30 Mbit + 30 Mbit, 2 farklı hat bağlatırız. 50 PC'yi de 2'ye böleriz. 1. grup 25 PC'yi numaralandırırız ve her 1. no'ya bu hattan 30 Mbit İnternet bağlantısını sağlarız. Ve 1 nolu PC'ler de diğer 24 PC'ye hattı dağıtır. 2. grup 25 PC'ye de aynı şekilde dağıtırız. Sanırım 30'lu yada 50'li router'lar var. 30'lu routerlar yada 25'lik router de bağlatırsak tamamdır.
Hesaplama: 50 PC (monitör yok, Gigabyte P35 1333 MHZ anakart, 500 watt PSU, 2 GB ram, 250 GB HDD, İntel Quad Core Q6600 2,4 Ghz 4 çekirdek işlemci, OEM kasa) fiyat ortalama 900 YTL PC başı = 45.000 YTL, 3 tane 19" LCD Monitör: 1500 YTL, İnternet bağlantısı (30 + 30 Mbit sınırsız) aylık kaba fiyatlarla: 350 YTL, Routerler + Modemler: 300 YTL
Bu 50 PC'nin soğutulması çok zor olacaktır herhalde. O yüzden PC'lerin olduğu odaya -ofise- 2 tane BTU oranı 12.000 seviyelerinde klima alırız. Toplam BTU oranı 25.000'e yaklaşır. Bu oran soğutma açısından iyi sayılabilir. Yaz aylarında geceleri gündüze göre nispeten daha serin olacağı için saat 6'dan sonra klimaları kapatabiliriz. 25.000 BTU seviyesindeki 2 klimanın harcayacağı elektrik 7 KW seviyelerinde oluyor.
Hesaplama: 2 klimayı 3.000 YTL'ye aldığımızı varsayıyoruz.
50 PC'nin gerekli elektriğini sağlayabilmek için 400 kVA jeneratör uygun düşebilir. Bu da
şuradaki fiyatıyla 20.000 € yani 40.000 YTL seviyelerinde.
Ürünlerin bedeli olarak
yaklaşık 90.000 YTL'ye bu işi halledebiliyoruz. Ondan sonra her ay İnternet ve elektrik fatularına para ödüyoruz. Yine büyüdükçe up/down stream'ları aynı (DSL) bir hat daha bağlatabiliriz. Ya da 2 tane daha 30 Mbit çektirebiliriz.
Şimdi de işin güvenlik, paneller bölümünü ele alalım.
1 PC'yi diğer PC'leri monitörlemek ve olayları yönetmek için bırakıyoruz, 1 diğer PC'yi de back-up server (RAID yapılarak GB'larca data saklanır -tabi ücretiyle!-) olarak bırakıyoruz. 1 PC'yi de hardware tabanlı firewall olarak bırakıyoruz.
Kalan 47 makinenin ihtiyaca göre bir bölümünü Linux (CentOS, Debian, Fedora vs.) bir bölümünü de Windows (Server 2003) olarak ayarlıyoruz. VPS olarak hizmet verecek makinalara + 2 GB Ram daha ilave ediyoruz, HDD'yi RAID yapıyoruz, ve parçalara ayırıp satıyoruz.
Hatta parayı bastırana MySQL, Image, FTP, Data yada Mail Server olarak kasa satıyoruz. Hesaplara DirectAdmin kurup lisans ücretlerinden yırtabiliriz. Bu sayede hizmette fiyatı da kırabiliriz. Windows makinalarda hesaplara panel ücreti olarak 25 $ yansıtıyoruz ki içeri geçmesin
Bayağı bir düşündüm, araştırdım. Forumdaki diğer DC konularını da okudum. Özellikle bu piyasanın içinde pişmiş değerli abilerimizin yorumlarını kafama yazdım. Eğer "
ilk etapta" çok çok geniş düşünülmüyorsa, bu tarz sistem odası şeklinde başlanılıp, ileride fiber hat çektirilip işler daha da büyütülebilir. Ama ilk etapta her halükarda 100.000 YTL'ye yakın bi' para gidiyor. Ki hesaplamamın içinde ilk ay faturaları vs. yok. Yani kabaca ürünleri ilk aldığımız haliyle hesapladım. Sonraki aylar içinde en az bi' 5.000 liraya yakın (ofis kirası, faturalar vs.) fatura gelir muhtemelen.
Hesaplamam içinde Türklere özgü yöntemlere de yattım. Misal saat 6'dan sonra klimalar kapatılır, jeneratörler kapatılır, kapı pencere açılır. Yani bunlar gerçekten bu işe atılmak isteyenin yapabileceği türden şeyler geldi bana. Yani DC olayına girmek istesem ilk anda 500.000 YTL ortaya koyamayacağıma göre, bu şekilde başlardım.
Benim aklımda böyle bi' fikir yok ama buna yakın 5 PC'yle sistem odası şeklinde bi' düşüncem var. Tabii bu fikrimi en az bi' 5 - 6 seneye yakın bi' zamanda gerçekleştirebileceğim. Kendime ofis açma (reklam - basılı yayın) fikrim var ve eğer yaparsam bu şekilde bir plan düşünüyorum. Ben açana kadar da hat fiyatları iyice düşer bu sayede planımı kolaylıkla gerçekleştirebilirim.
Her neyse. Arkadaşlar eğer hesaplarım saçmaysa yada mantıklı değilse "olmaz froNau" tarzında bi' şeyler yazın, ve siz de yorumla hesaplamalarda bulunun.
Hadi bakalım, ne kadar masrafla minimum bir DC açabileceğiz?