php crossplatform bir scripting dili oldugu icin, php interpreter'ı mevcut olan tüm web server kurulmuş os'lerde çalışır, değişen bir durum olmaz fakat linux'te kullananmanın bir avantajı; eğer halihazırda c programcısı falansan kendi isteklerine gore derleyebilirsin, customize edebilirsin bir nevi, (bu durum dünya genelinde php biliyorum diyen insanların 10000'de 1'i için bile gecerli degildir sanırım ki aslında bakarsak amac "web sitesi yapmak" ise hiçte gerek yok)

tabiki sonucta php open source, yani linux ile kullanmak, (her acık kaynak yazılımda oldugu gibi) hakimiyetin biraz daha sende olmasını saglayacaktır bunla beraber götürüsü, daha cok seyle mesgul olmanı gerektirecek olması bu demek oluyor ki daha cok sey ogrenebilirsin.

php icin basit projelerde editplus bence yeterli, komplike durumlarda zend gayet tatmin edici bir ide.

bu arada hazır mysql-apache-php paketlerinden ziyade, bunların her birini kendin kurmanı, ayarlarını kendin yapmanı öneririm.