Selamlar,

Bir kac hafta once sans eseri baska bir konuyu arastirirken forumla ve su paypal bozma olayiyla karsilastim.(hosuma da gitti $$$ ) Arkadaslar bunun da karaborsasi olusmus eh "girisimcilere" de gundogmus. Sizin yapmak istediginiz us ten tr ye para transferi olayini zaten kendim icin yapiyorum. Ama oyle seyler yazilmis ki "hadi ya ben nasil yapabildim bunlari?" oldum okudukca...
Arkadaslar, (yani parasini trye getirmek isteyenler digerlerine lafim baska)
Us'te checking account(bildigimiz vadesiz hesabin biraz daha degisigi tek farki cek defterli olani) acabilmeniz eger orda yasamiyorsaniz "IMKANSIZ" mutlaka her banka SSN ve Tax Id ister eger yoksa acamazsiniz.
Ancak!!! Bunun bir cozumu var elbet o yuzden yaziyorum zaten Us'te oyle hesap acmak icin bir arkadasin dedigi gibi sirket olmaniza hiiic mi hic gerek yok... Ama acmaniz gereken hesap turu paypal da gerekli olan checking veya saving account degil biraz daha degisik. Amerikan vatandasi olmadan ve amerikada yasamadan acabileceginiz tek hesap turu (benim bildigim baska bilenler varsa soylesin) Brokerage Account Turkish mealiyle hisse senedi yada opsiyon tarzi islemleri yapabildiginiz bir nevi takas veya yatirim hesabi gibi birsey. Simdi "Ne isimize lazim bizim bu hesap biz paramizi istiyoruz sen bize bunnardan bahsediyosun hisse senedi misse senedi istemiyoruz!!" dersiniz biliyorum.. Bunun guzelligide burda bu hesabin adi brokerage account olmasina ragmen aslinda calisma tarzi checking account gibidir yani para giris cikisi yapabilirsiniz. Bazi bankalar bu hesaptan pay bill gibi opsiyonlar bile sunabilir, debit card(bildigimiz banka karti) alabilirsiniz hatta islem hacminize gore guzel credit cardlar verirler falan filan... Bunun icin ne gerekli once bu isi yapabileceginiz saglam bir banka arastirin. Forumda link verilebiliyormu bilmiyorum ama en azindan ismini verim bu isi yillardir yapan mesela etrade var. Ama dedigim gibi arastirin cunku us teki bankalar tr dekilere benzese bile her bankanin kendine has fee uygulamasi vardir ve cogunlukla bu feeler tr deki bankalardan baya bi yuksektir. O yuzden bu tarz islem basina ucretleri yada hesap isletim ucreti fazla yuksek olmayan bankalara bakin. Direk bankayla muhattab oldugunuz icin su imt gmcard miydi neydi onlar gibi aracilarla calismazsiniz ve transfer ucretleriniz duser. Arti hesap sizin adiniza ve TAMAMEN YASAL oldugu icin amerikan tasarruf mevduati sigorta fonu tarafindan 100.000$'a kadar sigortalidir hani olmaz ya banka birgun batarsa bu parayi us size tikir tikir oder 100k'e kadar. Ha bu bahsedilen araci kartcilar batarsa ne olur hic bilmiyorum.
Neyse konuyu kendim dagittim kendim toplayim. Bu hesaptan acmak istiyosaniz illa pasaportta pasaport diye tutturmayan bir banka bulursaniz sizin avantajiniza olur yok pasaportum var sorun olmaz diyorsaniz o zaman benim icinde sorun yok ...Sade tc kimligi ile isinizi halledebilirsiniz de bu dedigim gibi size ve bankaya kalmis. Banka size bir basvuru formu verir veya internetten print edersiniz. Onu doldurursunuz .Sonraa W8-BEN die bir form doldurmaniz gerekir bu iste sizin amerikanya devleti nezninde vergi mukellefi olmaniza yarayan belgedir bu bankanin deil amerikanya devletinin istedigi bir belgedir olmazsa olmazdir... Bunlari bir guzel doldurup "Posta yoluyla" DHL olur baska firma olur us e yollarsiniz evraklariniz ellerine gectigi gun sizle temasa gecip hesabinizi acarlar. Min balance veya average balance uygulamalari vardir banka secerken bunlara dikkat edin... Kimisi ilk acilista en az 100$ gonder der kimisi aylik 1500$ dolarin altina dusme der. Kimisi hic birsey istemez ama senden bazen account service fee gibi 5-10$ aylik ucretler keser. Bu limitlere ve feelere dikkat edin iyice ogrenin. Acizane tavsiyem alinterimle para kazaniyorum onu trye getirmek istiyorum derseniz araci kart saglayan turevlerle calismayin. Yani yine siz bilirsiniz yarin oburgun uluslarasi bir dolandiricilik olayina karismis olmak istemiyorsaniz bilmediginiz telefonla 7/24 ulasamadiginiz yasal bir zemini olup olmadigi belli olmayan belge gosteremeyen banka araci kurum vs olmayan hic kimseye ama hic kimseye kimlik bilgilerinizi gondermeyiniz... Hesabinizi actiktan sonra paypalda yapmak isteyipte yapamadiginiz add bank account islemini yaparsiniz olur biter...
Buraya kadar yazdiklarim kucuk meblaglarla transfer yapan arkadaslar icindi. Yani 20-30 bin dolar alti parasi olanlar.
Bir arkadas yazmis 30000 dolarim var bozdurmak istedim bozmadilar... Vergi vs den korktular.Arkadasim hata sende madem 30000 dolar hatta daha fazlasi olacak diyorsun ve hala us te hesabin mi yok birde ne oldugu belirsiz aracilar ariyosun? Yazik Senin yerinde olsam hemen Chase i arardim. Chase neci dir? Chase amerikanin prestijli bankalarindan biridir oyle herkese hesap acmazlar hesap acarkende us vatandasiymissin vs missin bakmaz madem para bol banka ariyorum diyosun 75.000 dolarin hazirda ve bankaya yatirilmak uzere bekliyorsa ara Chase'i dunyanin neresinde yasiyosun onemli degil ertesi gun sana musteri temsilcisini yollarlar ucakla ve butun evraklarla hesabini actirmak icin ... Bu saka degil cok ciddiyim. Zaten amcalarin us vatandaslarindan bile istedikleri min hesap tutari 25000 dir. Dedigim gibi ne araciya ihtiyacin kalir ne baska seye direk gayet prestijli bir banka ile aracisiz calismis olursun...
Bunlar disinda ingilizcem yok pasaportumda diyorsaniz o zaman yapacak birsey yok maalesef. En fazla daha onceki metodla guvendiginiz birine paypal bozdurursunuz.
Bana gelince yukaridaki brokerage account ile ilgili yazdiklarim cevremden gorduklerim ve benim arastirdiklarimdir. Yoksa hic brokerage account actirmadim us borsalarinda daha once islem yapmayi dusundugum icin arastirmistim nasil olur diye o kadar yapan kullanan emin olun bir cok turk var ama dedigim gibi bu hesaplarin asil amaci borsa islemleridir. Dolayisiyla bu hesaplari benim tanidigim turkler bu amacla kullanir. Siz paypal icin kullanabilirmisiniz evet kullanabilirsiniz size kalmis. Bana borsa islem ucretleri us icin pahali geldiginden actirmadim.
Su paypal bozdurma isi kafama yatti benimde nasil olsa hem Ny'ta hem Tr'de subesi bulunan ismi lazim deil saglam bir bankada hesaplarim var ozel anlasmayla para transfer ucretleride dusuk bende mi girsem bu paypal bozma isine ne soyle %5'ten acsam orani ... Para kazanmak guzel dee acikcasi bu paypal bozmakta sakat adamin parasi nerden geliyor belli degil sonra basima is acmasinlar... Neyse biraz daha arastirayim eger bana zarar getirmeyecek bir yolunu bulursam yakinda bende baslarim bozmaya... Tabi yukarida yazanlardan sonra hesap acmayan kalirsa...
Ha ben biraz kismetsizimdir ama benim kismetsizligim sizin kismetiniz olur. Ne zaman boyle birsey yapmaya kalksam baskasi benden once davranir ilk olamam simdi tam bozacam derim paypal tr ye para gonderme olayina baslar sizde bana dua edersiniz...
Baska bir baslik altinda rehber olarak su hesap acma isini yazmak isterdim ama kalabalik yapmasin diye buraya yazdim.. forumda yeniyim kurallari daha bilmiyorum eger modlar uygun gorurse baska bir baslik altina istedikleri gibi tasiyip yaziyi editleyebilirler no problem..
Sormak istedikleriniz olursa cekinmeden sorun yardimci olmaya calisirim ...
Gorusmek uzere...