milyar dolarlık bir site o kadar ağır zavallı kodlar üstüne koşmaz bu lafina takıldım bence gozunde cok fazla buyutmussun
örnek: gördüğüm kodda bütün query'ler şu şekildeydi:
select * from...
bir örnek sadece. gerçek hi5 kodu olamayacağına güzel bir örnek. Profösyonel bir yazılımcı "select *" yapıyorsa çok ciddi bir sebebi olmalı. Hatta kod içinde SQL yazıyorsa bile..Neyse...
Bunun yanında, evet büyütüyorum, hi5 gibi sistemler takım çalışmasıının ürünüdür, tahminen developer ekibi hayli geniştir ve bu sebeple pattern based design gerekir. Tahminen mvc, n-tier ya da benzeri bir organizma üstünde koşuyor olmalılar. (sözgelimi Facebook'un 3-tier üstünde koştuğuna, Google'unsa birçok servisinin kendi hazırladıkları MVC bir framework'de koştuğuna neredeyse eminim).
Takım çalışması evde iki kod yazmaya benzemez. Bambaşka bir mimari gerektirir, pattern'lar girer işin içine. Bu sistemler belki ilk günlerinde amatörken senin benim yazdığım koda benzeyebilir, ancak ileriki basamaklarda kimse procedural düz kodla işini yürütmez.
Nedenlerinden birisini şöyle söyleyeym: Senin veritabanında 60 milyon email olsa, sen mühendislerinin bu veritabanına herhangi bir anda erişimine izin verir misin, yoksa dış katmanda geliştirme yapacak bir mimariye mi geçersin?
Türkiye'dekiler izin veriyor, elimden birkaç yüzbin mail'lik sistemler geçti. Ama doğrusu izin vermemektir. En değerli veri o. Kod ne ki, kod yazılır yeniden.
Patterned based design modern web-mimarisinin temelidir. Bir OOP olsun, bir MVC; ORM, bu kavramları bilmiyorsanız öğreniniz.
Microsoft'a gelince. Birşey demek istemiyorum. Lost'daki Michael gibi. Kendini öldürmek için çalışıp da öldüremeyen başka bir kurum var mıdır bilemiyorum

Yine de, Microsoft development faaliyetlerinin temelinde de patterned based design var. .NET her ne kadar çöplük olsa da bu konuda gelişmiş denebilir.
Tabii hiçbirşey bir Java Framework'ünde geliştirme yapmakla bir tutulamaz, ayrı.