Sakın o lisans aldığın winzip i kaybetme

Mazallah birisinin eline geçer de lisanslı yazılım kullanıyorum diye strese girer.
Vakti zamanında Türkiye'nin en büyük veri merkezi Comnet (Sonradan Bnet tarafından satın alındı, Borusan Telekom oldu en sonunda) A.Ş. ile çalışırken aldığım bir 1U colocation ve yanında bana yanlış dil olarak satılan, asla kullanmadığım Windows 2000 Standard Server
Türkçe ye verdiğim 900 $ ı hatırladım. (Dolar kuru kaç TL idi sormayın bile) Oysa o dönemde aktivasyonluk bir durum da yoktu. O zamanlar lisanslara verilen önem zamanla aktivasyon gibi bir şeyin ortaya çıkması ile veri merkezlerinde unutuldu gitti. Eskiden her makinemizin lisansı için ya makinenin yanına lisanslı orjinal cd leri bırakır, ya da faturaları vs fotokopiler gönderirdik.
Şu an büyük firmalar bile toplamda üstte belirttiğim bu rakamı bile ödeyip lisans almıyorlar. Hani yönetici bilmiyor lisans nedir, ne değildir. Lisanssız yazılımları kuran teknik personelde mi bilmiyor? Eminim çoğu firmada karar alanlar bilinçlendirilse kurumlardaki korsan oranı hızla inecektir.