Öncelikle; Bu tarz bir konu'nun açılması bu işe yeni başlayacak olan, arkadaşlar için, son derece faydalı olacağını düşünüyorum. Bu konuyu açan arkadaşa, sonsuz şükranlarımı sunarım.
Öncelikle; Kendinize sormalısınız: Ne için, programcı olacağım? Programcılık benim mesleğim olabilir mi? Yoksa ben farklı bir meslek ile uğraşıyorum ve programlama bana ne
gibi: bir fayda sağlayacaktır? Ben zaten bu işi hobi olarak, yapıyorum. Bu, işte bana yetecek kadar, bilgi edinsem;bu da bana yeter ve ben, bana kolay olan bir dil seçeyim mi diyorsunuz? Bunları neden söylüyorum, çünkü foruma gelen kişilerin hepsi bu alanda, meslek sahibi değiller. Bir çok arkadaşımız, farklı meslekler ile uğraşmakta ve bu işi sadece hobi olarak sürdürmektedirler. Eğer bunun aksi olsaydı, bugun Pc dünyasında, bu kadar açık olmazdı, diye düşünüyorum.
Mesleği ileride, programcı olacak arkadaşlar da vardır tabiki. Ya da, bu işe yeni başlamış ve hangi dilden başlaması gerektiği konusunda kararsız olacak; arkadaşlarda, vardır.
Bu adam da, kim diye sorabilirsiniz içinizden. Size biraz kendimden bahsedeyim; ben, programcılığı meslek edindim. Şuan, çok iyi bir şirkette, programcı olarak çalışıyorum. Bu iş gerçekten çok zordur. Emek, sabır, düşünce, yetenek istiyor. Ve bu meslek bir o kadar da, nankördür. sürekli kendisi ile ilgilenilmesini istiyor. İlgi göstermediğiniz taktirde, sizi cezalandırıyor. Hemen aklınıza, nasıl cezalandırabilir ki, düşüncesi yerleşebilir ve ya bunu söyleyebilirsiniz. Hemen, açıklayayım: Programlama ilgi görmediği taktirde, sizi köreltecektir. Programlamada, en önemli şey değişimdir ve programlama bunu şöyle açıklamaktadır: Programlama bir değişimdir ve dünyada; değişmeyen tek şey değişimdir. Değişik fikirler, değişik stratejiler, değişik saptamalar programcının en önemli dikkat'te alacağı şeylerdir. Programcılığa ilgi göstermezseniz bunları uygulayamazsınız. Çok iyi bir programcı olmak, istiyorsanız: Kendinizi 3 sene kapatın dışarıyla olan ilişkilerinizi kesin sürekli alıştırmalar yapın. Bunun eğitimi alan arkadaşlar; gerek eğitim kurslarında, gerekse Üniversitelerde çalışmanız sizi iyi bir programcı yapmayacaktır. Eğitim alanlarında temel'i kaparsınız, mantığı kaparsınız temeliniz oturur. Ama, kendinizi geliştirmek tamamen size bağlıdır. Kitaplar alın alıştırmalar yapın, değişik programlar üretin. Bu söylediklerimi yaparsanız ne mi olur? 3 sene sonra, aranan adam olursunuz. sizce 3 sene uzun bir zamanmıdır? Bence, hiç uzun değildir. Önemli olan kendinizi geliştirmektir. Gelecek, Computer dünyasıdır. Bu dünyanın içine girmek istiyorsanız bazı şeylerden fedakârlık yapmak zorundasınız.
Bu işi hobi olarak yapanlar; istediği dilden, kendisine kolay gelen dilden başlayabilirler. Bu onlar için yeterli olacaktır.
Bu işi meslek edinen arkadaşlarım içinde; Önerebileceğim dil var mı? Evet var.

Ben C, dili ile başladım. Delphi, visual basic bunları çok, iyi biliyorum. Ama, çalışmalarımda ve araştırmalarımda, delphi'nin ve visual basic'in yetersiz olduğunu gördüm. Ve şunu samimiyetimle söyleyebilirim; Delphi bitti... visual basic ise bu işi hobi olarak yapan arkadaşlar için idealdir.
Ben,
C ile başladım araştırmalarım benim bir an önce, java'ya geçmemi söylüyordu ve geçtim. Bu alanda, ilerlerdikten sonra, Microsoft C++'ı piyasaya sürdü. ve java'ya rakip olarak gösterdi. Ben bu konuyu araştırmam gerektiğini düşündüm. java'yı incelemeye başladım cep telefonlarının %90'nının java, dili ile yazıldığını ve bu alanda çok iyi olduğunu gördüm. Ama hemen, karar vermek istemedim.
C++'da araştırmam gerekiyordu 1,5 sene mi C++'a adadım. ve şaşıracaksınız. şöyle bir şey, ortaya çıktı;
aslında, önce öğrenilmesi gereken dil C, dili idi Çünkü, Java'nın ve C++, hatta C#'ın bile temeli C, dili idi.
Bence geleceğin en iyi dili C#'tır. Çünkü, Xp'nin Vista'nın %80'ni C, dili ile yazılmıştır. Java'nın temeli bile C, dilidir. C, dilini öğrenen herkes; C, C++, C#, java dillerini çok kolay bir şekilde, öğrenebilir.
Seçim sizindir tabii ki. Herkese hayatın da, başarılar dilerim. Her ne kadar sürçü lisan ettiysem affola...
KerNeLLy.