Herkese Merhaba
Genelde sitede çeviri makaleler yazıyorum. Ancak son günlerde o kadar bilgi karmaşası var ki hergün sandbox konuları ile karşılaşır olduk. bu yüzden Ocaktaki gelişmelerin ucundan kısaca kendimce bilgi vermek istedim
Artık her webmaster'ın sözcük dağarcığında üst sıralarda bulunan backlink kavramında geçtiğimiz aylarda önemli değişiklikler oldu. Çoğu site tarafından manipule edilen bu olay Google'ın çalışma mantığının temeli olduğu için Google köklü değişimlere gidemiyor ancak hileleri önlemek için birkaç adım atabiliyordu
Peki değişiklikler neler?
Özellikle son yıllarda yeni bir piyasa şeklinde önümüze çıkan text-link satışı Google için ciddi bir tehditti. Bunun önüne geçmek için önce birbiri ile alakası olmayan sitelerinin algoritmada etkisini azalttı. Bunun üzerine isterse Pagerank değeri 9 olsun, eğer PR algoritmasını manipule etmek için sitesinden link çıkışı verdiğini farkettiği siteleri fişleme yoluna gittti. Ancak bunların da yeterli olmaması üzerine Kelime yoğunluğunu, algoritmada daha çok ön plana çıkardı.
Peki kelime yoğunluğu backlink değerlerinizi nasıl etkiliyor?
Örneğin "pinhani" konusunda google'da ilk sırada olmak istiyorsunuz. Tüm arama motoru optimizasyonu uygulamalarını yaptınız ve link satın almayı planlıyorsunuz. Hangi sitelerden link almalısınız?
Sadece isminde pinhani geçen, pinhani ile ilgili bir siteden link almak yeterli olabilir mi? Belki.. Ancak gerçekten aldığınız linkin kaliteli olması için bir kaç test yapmalısınız.
Öncelikle sitenizin kelime yoğunluğunu ölçmelisiniz. (
Keyword Density - SEO Tools - Search Engine Optimization, Google Optimization adresini tavsiye edebilirim. ) Bazı kelimelerde elbette bir yoğunluk olacaktır. Ancak aşırı bir yoğunluk o siteyi Google'ın gözünde çöp site yapar. Bunu da hiçbirimiz istemeyiz

Onun için sitenizin kelime yoğunluğunu doğru ayarlayın. Bu göreceli bir kavramdır. Bunun düzeyini siz belirlemelisiniz.
Asıl nokta ise link alacağımız sitenin bizim kelime yoğunluğumuzla örtüşmesi gerektiğidir. Link alacağımız sitede de gereksiz bir kelime yoğunluğu çok fazla ise Google'ın bu siteye de çöp site gözüyle bakacağını unutmayın.
Peki kelimeler neler olmalı?
Kendi sitemizce örtüşen kelimelerin yanısıra Kelime seçiminde bize google dolaylı yoldan yardımcı oluyor.
Gördüğünüz üzere Google tüm aramaları kayıt altında tutuyor. Arama sonuçlarından kendi oluşturduğu mantıkla birbirine yakın kelimeleri ayırt edebiliyor. Örneğin yukarıda Akın Eldes (Pinhani-Elektro Gitar) kelimesinin pinhani ile yakından bir ilişkisi olduğunu gösteriyor bize.
Aynı şekilde eş anlamlı kelimeleri de Google'ın ayırt edebildiğini unutmayın. Bu konuda da avantaj sağlayabilirsiniz. Aşağıda Google'ın "röportaj" kelimesinin eş anlamlısının "mülakat"" olduğunun farkında olduğunu görebilirsiniz
Aynı şekilde benzer kelimeleri
https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal adresinden de bulabilirsiniz. Unutmayın burada arama sonuçlarını size gösterir ve her zaman sağlıklı sonuç vermez.
Yazım Hataları
Google'ın önem vediği başka bir konu ise yazım hatalarıdır. İyi bir sitede yazım hataları minimumdur. Eğer google ne kadar fazla yazım hatası bulursa sitenizde, siteniz için ne kadar backlink alırsnıza alsın istediğiniz verimi elde edemezsiniz.
Peki Google gerçekten yazım hatalarını farkediyor mu? Aşağıda görebilirsiniz
Unutmayın sandbox'a girmeniz, info'nuzun silinesi, güncellemelerde PR'nizin 0'a düşmesi tesadüf değildir.
Son olarak;
Tüm bunları "daha fazla backlink yaratın, link satın, alın" diye yazmadım. Ben artık arama sonuçlarında karşıma çöp siteler çıkmasını istemiyorum. Google'ın çöp siteleri eninde sonunda elimine edeceğini biliyorum. Eğer gerçekten yararlı birşeyler yapmak istiyorsanız lütfen kurallarına göre onayın. inteneti kirletme lüksü size hiçbir zaman verilmedi.
Lütfen internetimi kirletmeyin.