Arda'ya sonuna kadar katılıyorum. Her sene MSDN e ve ayrı ayrı alınan diğer lisanslara ödediğimiz ücretlerle piyasada bu işi yaptığını söyleyen, Windows ve Plesk ücretsizi göze batırmaya çalışanların tüm sunucularını 2 kere satın alabilirdik.

Bu işi sadece biraz para kazanırız mantığı ile yapanlar malesef sadece makinenin maliyeti dışında birşey düşünmüyorlar. Halen 8 yıl önce parasını vererek satın aldığım componentlere bakıyorum bir de hiçbir maliyeti olmadan herşeyi kurup çalıştıranlara. Bunun kadar haksız ve ahlaksız bir rekabet olamaz.
Bu arada BSA nın bir dernek olduğunu, aslında korkutma politikası yaptığını, asla ve asla sunucunuzun içindeki işletim sistemine bakamayacağı ve karışamayacağını iyi bilmeniz gerekir. BSA kimdir ki sizin özelinize karışacak? Hangi yetklilerle? Yani yok ethernete bir cihaz takarmış vs bu tür geyikleri bir zahmet geçelim.

Eğer lisanslı olduğundan emin olduğum makinelerim hakkında veri merkezi benden habersiz birilerine bilgi veriyor veya araştırma yapma hakkı veriyorsa zaten o veri merkezi sizin dava edilecekler listenizde en baştadır. Eğer varsa sözleşmeniz hizmetin ve sorumluluklarınızı iyi okuyunuz.
Lisanssız yazılım sadece işletim sistemi demek değildir. Lisans da orjinal windows cd si demek hiç değildir

Lisansın ne olduğunu öğrenin öncelikle, sonra bunu tartışın.
Genele yazıyorum bunu da; "Eğer kimse lisanslı kullanmıyor bahanesine savunacak kadar acizsenin lütfen bu sektörde ahlaklı iş yaptığınızdan bahsetmeyin. Lisanssız yazılım ile hırsızlık aynı şeydir."
Ben size şöyle söyleyeyim. Microsoft Türkiye'de yönetici grupta tanıdığımızdan aldığım haber aynen şu şekilde. "Microsoft Türkiye tarafından 4 adet servis tipi araç BSA firmasına teslim edildi."
Eğer veri merkezi ile sözleşmeniz var ise sözleşmede şu yazar. Müşteri tüm lisans bilgilerini veri merkezine sunmak zorundadır. -tabi bunu kimse yapmasada, buna hakları var.- Ne dava edebilirsiniz nede haksızlık ediyor diyebilirsiniz.
İnsanlar halen 15-20$ veremiyecek kadar acizler... Çünkü bir lisans için 15-20$ veremeyen bir firmadan açıkçası hiç bir şey olmaz...
Dediğim gibi konu Microsoft lisansları asla değil...
Tüm yazılımların tüm firmaların lisansları...