Selam,

Son zamanlarda telekomda müdür seviyesinde olan kişilerle sık sık görüşüyoruz. Aldığım bilgilere göre telekom hızla altyapı çalışması yapıyormuş. Ve kısa sürede vdsl hizmeti verecekmiş.

Buna paralel olarak fiyatlarda yeniden bir indirim yapılacak.

Şimdi asıl tehlike sürekli olarak adsl 'e yapılan indirimlere rağmen metro ethernet fiyatlarına hiç indirim yapılmıyor. metro ethernet fiyatları taaa 2005 'ten bu yana hiç değişmedi.

Bu da başta datacenterları sonrada hosting / server satışı yapan kullanıcıları zor durumda bırakıyor.

Özellikle 8 / 16 / 32 mbps gibi hızlarla servera bağlanılmaya çalışılırsa serverların mevcut kapasitleeri bu ihtiyaçları karşılmayacağından ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır.

10 mbps bir serverın 600 YTL minimum gideri olduğunu düşünürsek bu ücretin dahi yetmeyeceği aşikardır.

Bana kalırsa tüm dc ve server alım satımı yapan kuruluşlar birleşip metro ethernet fiyatlarına ciddi tepki göstermesi şart. Dc 'ler kullanıcılara hizmet verdiğinden ve bir servera zaman zaman yüzlerce kullanınıcın bağlandığını düşünürsek bu gün en en uygun fiyat dc 'lere verilmesi zaruridir.

Bana göre olması gereken :
100 mbps metro ethernet 250 - 500 ytl en fazla. 32 mbps ile 3 kullanıcı dosya indirse anca karşılar.

Eğer böyle bir fiyat oluşturulmazsa türkiyede server barındırmak imkansız hale gelecektir. Serverlar yurt dışına karçtıkça türk telekomun yurt dışı çıkışları daha da yetersiz hale gelecek ve de telekomun maliyeti artacak.

Oysa DC 2ler telekoma çok güzel katkılar yapıyorlar. Hem yurt dışı çıkış ihtiyacını azaltıyorlar hem de telekoma ücretler ödüyorlar. Telekom ne yaptığına ciddi dikkat etmeli ve metro ethernet fiyatlarını ciddi bir şekilde düzenlemelidir.

Hepinizin desteğini bekliyorum.