Devlet sana deprem olmadan önce eşyaları dışarı çıkar evde oturma deprem olacak demez, benimde başıma farklı bir firmada bu olay gelmişti ancak vps değildi direk sunucunun harddiski arızalanmıştı, iyki 50 gibi yedek almadı zor olmayan siteler vardı ki yedekleri her hafta alıyordum, normalde her vps yada sunucu sahibinin yedekleri kendi alması gerekir, eğer dc firması kendi yedekleri ayrıca alıyor ise o dc nin kendi güzelliğidir, çoğu firmada otomatik harici backuplar için ek ücret verip düzenli şekilde backup aldırabiliyorsun, ayrıca elektronik cihazların arıza vermesi çok normal, ben burda pc kurup izmire yollamıştım yolda sanırım aracın titremesinden harddisk bozulmuş kargoda ve sistem çökmüş, izmirde tekrar bilgisayarcıya gönderip sistemi baştan kurmaları için cebimden para vermiştim, tedbir elden tevekkül Allah'tan diye söz vardır sen tedbirini önce alacaksın, iyki yedeklerin varmış, harddiskin veri kurtarma merkezinden gelince dahada iyi olur ancak bunlar ders olup herkes kendi yedeklerini almayı alışkanlık haline getirmeli zira çoğu sözleşmede bildiğiniz üzere firma donanım arızalarında sadece donanımı yenisi ile değiştirmeyi teminat eder.

Bu madde herhangi bir firmanın sözleşmesinden alınmıştır;

4.6. Server’larda meydana gelecek yazılım veya donanım ile ilgili arızalardan dolayı oluşacak bilgi kayıplarina karşın xxxx , MÜŞTERİ’nin sadece back-up yapılmasını istediği hususları yedekli olarak muhafaza edecek olup, xxxx'un sorumluluğu bununla sınırlıdır.

Şikayetlerde biraz daha insaflı olmak gerek zira burda ilfas edip 3 gün süre tanıyan bir dc var ve sunucuları bu firmada barındıran 2. bir firmada 150 tane sunucuyu en kısa sürede kaliteli başka bir firma ile anlaşıp oraya aktarıp tekrar herşeyi baştan ayarlaması var, biz tek başımıza 1 sunucuyu başka bir dcye aktarıp herşeyi aktif etmemiz 3 gün sürüyor burda 150den fazla sunucu söz konusu ve durduk yere olan sorun olsa haklı olma payın var ancak sonuçta okadar sunucu taşınıyor ve direk fişten çekiyorlar sunucuyu, yedek alma konusunda insan karşısındakinde hata aradığı gibi kendindede aramaları, yada para verip düzenli olarak backup hizmeti almalısınız.

Benim fikrim bunlar benimde daha önce başıma geldiği için yedek konusunda hassasım, hosting, dedicated, co location, vps farktmez yedek almak bu sektörde en önemli husustur.

Not: iyki 1 ay önce yedek almışsın yedek alınca insanın içi her zaman rahat oluyor, ama yinede 1 ay öncesi olması yine kötü Allah sabır versin, inşallan verilerin kurtarılır.