Windows ile uzaktaki Linux serverınıza uzakmasaüstü ile bağlanmak isteyebilirsiniz. Gerçi ben SSH dışında birşey kullanmıyorum ve serverlara gereksiz her programın kurulmasına da karşıyım. Heleki X ortamı. Ama olaki işinize yarar bir durum olabilir. Aynen benden istendiği gibi bir gün kurmanız gerekebilir. Centos 4.5 üzerinde kurdum. Redhat tabanlı tüm sistemlerde bu şekilde yüklersiniz.
Sunucuya root oluyoruz.
Öncelikle aşağıdaki komut ile VNC yüklüyoruz.
yum install vnc*
Yada yum -y install vnc şeklinde yükleyebiliriz.
Sonrasında eğer sistemimizde Gnome yüklü değil ise Gnome yüklemek için;
yum install gnome*
Ben Gnome yükledim. Siz artik hangi arayuzu kullaniyorsaniz Onu kurun. ( Kde v.s)
Yum ile bunları kurduktan sonra yüklememiz gereken birşeyler daha var
yum install xorg-x11* komutu ile yüklemimizi yapıyoruz.
Bu kurulumlar bittikten sonra makinamızı reboot edelim. Açıldıktan sonra aşağıdaki komutu veriyoruz.
vncserver
Bizden şifre girmemizi isteyecek. Bu şifre VNC ile makinamıza kuracağımız bağlantının şifresi olacak. Şifreyi iki kez girdikten sonra bir yere not alın. Şifrenizi girdikten sonra şöyle bir ifade ile karşılaşacaksınız.
sunucu.localdomain:1 (root)’ desktop is sunucu.localdomain:1
Tabi bu sizin Host isminize göre değişir. Neyse, önemli olan oradaki görmüş olduğunuz ‘1′ yani VNC bağlantısı kurarken yazacağımız port numarasıdır.
Örnek verecek olursak ip adresiniz 192.168.1.15 ise bağlantı kurarken 192.168.1.15:1 şeklinde adres gireceksiniz.Yapmamız gerekenler bitmedi.
cd .vnc/
komutu ile .vnc klasörüne giriyoruz.
Sisteminizdeki editör (pico, nano ,vi ) ile xstartup dosyasını açıyoruz. Ben pico kullandığım için;
pico xstartup
#unset SESSION_MANAGER
#exec /etc/X11/xinit/xinitrc
satırlarının başında ki # işaretlerini kaldırıp Ctrl+X - yes ile dosyayı kaydedip çıkıyorum.
Evet şimdi işlemlerimiz bitti. Vncserverımızı başlatalım
service vncserver start
Ya da
/etc/init.d/vncserver start
Her açılışta vncserver servisinin otomatik olarak başlaması içinde bu komutu giriyoruz.
chkconfig –add vncserver
Evet şimdi VNC wiever bir program ile makinamıza bağlantı zamanı.Buradan da indirebilirsiniz;
Vncviewer indirin.
Kurduktan sonra Programı açıp
Server: ibaresinin karşısına bağlanacağınız makinanın ip adresini ve portunu girin.
Örnek : 192.168.1.15:1
ve şifrenizi yazarak bağlantınızı kurun.
İşte ta ta ta tammm : ) Çok sevdiğiniz Gnome karşısınızda. Ama ben sevmiyorum
Not : Eğerki bağlantınızı kurduğunuzda karşınıza masaüstü ekranı gelmiyor ve VNC ekranı geliyorsa tekrar makinadan konsoldan
vncserver
komutunu verin ve size vereceği yeni port ile bağlanın. Oda zaten 2 olacaktır.
Hadi kolay gelsin.