Java SE Development Kit (JDK)

Bu kısa rehberimde Linux ve Window$XP işletim sistemlerine JDK'nın nasıl kurulacağını ele alacağım.

JDK'nın içinde JRE yani Java uygulamalarınızı çalıştırmak için gerekli olan Java Runtime Environment ve
derleyici, hata ayıklayıcılar gibi komut satırından kullanılabilen uygulama ve yazılım geliştirme araçları da bulunmaktadır.

http://javashoplm.sun.com/ECom/docs/...actionId=noreg

Adresten işletim sisteminize uygun olan JDK kurulum dosyasını indirin.
  • Eğer Wİndow$ kullanıyorsanız ve ADSL bağlantınız var ise Windows Offline Installation olan sürümü öneririm.
  • Linux için binary veya eğer kullanmakta olduğunuz linux dağıtımı destekliyorsa RPM paketini indirmeniz farketmez. Her ikisinin kurulumunu da anlatmaya çalışacağım.
  • Solaris için soracak olursanız, hayatımda bu güne kadar hiç Solaris işletim sistemini kullanmadığım için birşey söyleyemiyeceğim. Solaris bilgisi olan ve konu hakkında herkese yardım etmek isteyen olursa memnun olurum.
  • 64bit Window$ ve 64bit Linux için olan JDK'larla gelen JRE sürümlerinde Java Web Start ve Java Applet desteği bulunmamaktadır. Bu yüzden şimdilik x86 yani 32bit paketlerini kullanmanızı öneririm.
Window$XP için kurulum:

Java'nın window$ sürümünün kurulumu Window$ Installer kullandığı için kurulum aşamasında bir sorun yaşama ihtimaliniz olmaz (yani öyle olmasını umarım . Karşınıza gelen lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra kurulum özellikleriyle ilgili bölüm görünecektir.

Buradaki seçenekleri ve kurulum dizinini varsayılan biçimiyle bırakıp devam düğmesine tıklayabilirsiniz. (İsterseniz Public JRE seçeneğini kaldırıp daha sonra kendiniz internetten indirerek kurabilirsiniz.)
Bir sonraki aşama JDK'nın kendini kurmasıyla devam edecektir.

-JDK'nın kurulum işlemi sona yaklaştığı sırada eğer bir önceki aşamada Public JRE'yi seçili bıraktıysanız Java Runtime Environment'in kurulum ayarları için yeni bir pencere açılacaktır. Buradaki ayarları da bir önceki aşamada olduğu gibi varsayılan biçimiyle bırakıp devam düğmesine tıklayabilirsiniz. Devam düğmesine tıkladığınızda web tarayıcılarınız için Java plug-in kurulumu ile ilgili seçenekler gelecektir. Internet Explorer ve diğer tarayıcılarla ilgili seçenekleri seçili hale getirip kuruluma devam edin. JRE'nin kurulumu tamamlandıktan sonra kontrol yine JDK'nın kurulumuna geçecektir.

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra kurulum sihirbazını kapatınız.

Şimdi sıra ortam veya diğer adıyla çevre değişkenleri ile ilgili ayarlara geldi.

Ortam değişkenleri için Bilgisayarım'ı sağ tıklayıp çıkan menüden Özellikler'i seçmelisiniz. Açılan pencereden Gelişmiş sekmesini seçip, en altta bulunan Ortam Değişkenleri düğmesini tıklamanız gerekmektedir.

Açılan yeni penceredeki Sistem değişkenleri kısmında bulunan Yeni düğmesini tıklayın.

Yeni açılan küçük pencerede Değişken Adı kısmına JAVA_HOME ve Değişken Değeri olarak da JDK'nın kurulduğu dizini girmeniz gerekmektedir. (Örnek, varsayılan ayarlarıyla kurduysanız C:\Program Files\Java\jdk1.5.0_07 olacaktır. Aslında indirdiğiniz sürüme göre değişir, benim indirdiğim sürüm v1.5.0_07 idi. Sizinki v1.6.0_01 de olabilir, gerçi bu yazıyı yazdığım tarihte Java SE 6 henüz resmi olarak çıkmamış[tı]

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra yine Sistem değişkenleri kısmındaki var olan bir değişkeni, Path'ı seçip Düzenle düğmesini tıklayınız. Açılan pencereden değişken değerinin kısmına aşağıdaki yazıyı eklemeniz gerekmektedir.
;%JAVA_HOME%\bin

(noktalı virgül ayıracını da unutmamanız gerekmektedir)
Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra pencereleri tek tek onaylayarak kapatın (Yani TAMAM düğmelerine basarak).

Şimdi sıra geldi kurmuş olduğumuz JDK'mızı test etme aşamasına,

Windows görev çubuğunda yer alan Başlat menüsünden Çalıştır komutunu çalıştırın ve karşınıza çıkan küçük pencereden cmd.exe /k javac -version yazıp Tamam düğmesine basın.

Karşınıza eğer Java derleyicisi olan javac.exe (Java Compiler) ile ilgili sürüm notları ve parametre bilgileri listelendi ise kurulum başarılı olmuş demektir.

Eğer JRE'nin veya JDK'nın kurulumu sırasında bir sorun oluştuğunu düşünüyorsanız Antivirüs yazılımınızı devre dışı bırakarak tekrar deneyiniz.

Linux kurulumu:

Çok yakında, bizi takip edin!.. Aslında linux kurulum rehberim daha kısa ve şu anda hazır ama gıcıklık olsun diye yayınlamıyorum :P Şaka bir yana henüz resim dosyalarını hazırlamakla ve düzenlemekle uğraşıyorum. En kısa zamanda tamamlayıp onu da yayınlarım.