gözden kaçan bir şey var. alexa da google.com tüm ülkelerdeki web adresleri ayrı ayrı değerlendiriliyor. yani google.com un gerçek hitini bulabilmek için google.de. google.fr google jp google.com.tr ve daha 100 küsür tane adresin hitlerini üst üste toplamak gerekir. zira yahoo ve youtube nin hit ölçümünde böyle bir ayrım yapılmadığı için sanki google dan fazla hitlri varmış gibi geliyor. google.com un toplam global hitinin yahoo ve youtube yi 10 -15 e katlayacağını tahmin ediyorm.
Mantıklı ama 10-15 kat olayı değil. Alexaya her ne kadar güvenmemek gerektiğini söylesem de genel anlamda bir fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Aslında alexanın verdiği hizmetin aynısını google kendine saklamayıp bizimle paylaşsa adam akıllı sonuçlar görürdük. Türkiyede kaç kişi kullanıyor ki Alexa Toolbarı? Her 1000 kişiden 1 i belki kullanıyordur. Web tasarımında 5. senem hiç alexa toolbar kurmadım hesaplayın
Neyse Alexa'ya göre dünya çapında her 4 internet kullanıcısından 1 i her gün yahoo'yu ziyaret ediyor. Yani internet kullanıcıları bazı istisna günlerde olur da 5 katına çıkarsa o zaman bahsettiğin oran tutabilir.
Ayrıca google tabiki ülkelere göre bölünüyor ama hepsinin toplamı google.com un %20 si bile etmez. Bunu da göz önünde bulundur. Ben günde 30 40 kez yahooyu ziyaret ederim. Hem de sadece arama motoru için. Backlink ve indexle ilgili daha kullanışlı bilgi sağlıyor. Ayrıca sitelerimin gelecekte googleda elde edeceği seviyeyi yahoo sonuçlarına bakarak tahmin ediyorum. Yahoo'nun kriterleri google kadar çok olmadığı için sıralamalar daha hızlı değişiyor.
Sonuç olarak youtube ne kadar geçerse geçsin ne yahoo'nun ne de google'ın pastasından pay alamaz bir kere içerik ve hizmet farklı.