1980 lerde Amerikada kisa dönemli egitim görmüs bir subayin agzindan dinlemistim... dönem itibariyle 20 yillik planlardan bahsedildigini bugünün popüler tabiri ile Büyük Ortadogu Projesi'nden bahsedildigini söylemisti bundan 20-25 sene önce.. yani bugün baktiginizda enerji kaynaklarinin kisitli ve tükenmekte oldugunu görüyorsunuz. Amerika tek basina dünyanin en büyük tüketicisi ve 6 milyarlik dünya nüfusu amerika gibi yasasa 10-15 seneye kalmadan dünyada kaynak falan kalmaz... dibine dari ekeriz... ancak tüm enerji tüketimi, hayat standarti egrilerine bakin ABD, AB ve Japonya dünya ortalamasinin çok üzerinde standartlarda yasiyorlar... ve bugünkü sistemlerle bu sürdürülebilir degil...

Sonuç olarak baktiginizda, adamlarin bu gerçegi görüp 20 sene öncesinden BOP tarzi enerji yönetim projeleri uygulamalari ve bu esnada ölecek olan 10 binlerce Türkü ya da Irak ta ölen 100 binlerce Irak'liyi önemsemeyecegi de asikardir.

Bizim yapmamiz gereken Atatürk'ün çizdigi yolda, yabancilarin planlariyla ve tesebbüsleriyle bir gelecek kuramayacagimiz bilinciyle ilerlemek... en azindan oturup bir kere olsa Nutuk'u okumak... Bir çok seyi anlatiyor... tabii anlayana...