10-15k dolara datacenter açabilirmisiniz: evet! ama hayallerinizdeki gibi olur mu bilinmez misal perpadan aylık 300 ytl ila 1500 ytl arasında değişen fiyatlarla bir veyahut 2 dükkan kiralarsınız.
perpaya kadar gelen fiberoptik hatlar zaten var ve hatta şanslıysanız kiraladığınız dükkanın kapısına kadar bile gelmiş olabilir, perpada sanayi elektriği kullanılmakta vede kesintiler o kadar fazla değil yinede ilk etapta 1500 sunucuyla başlamak gibi bi hata yapmıcağınızı varsayarsak 10-15 sunucu alıp buna yeticek kadar ups, jenaratör tarzı birşey ile kesintisiz elektriğede sahip olabilirsiniz. yine soğutma için battal boy bir klima işinizi görecektir. ayrıca tüm bunlarıda taksitle aldığınız varsayarsak bu işe girmek maddiyat değilde biraz cesaret işidir.
ve sonuç olarak 10-15 sunucuda olsa artık sizinde bi datacenter'ınız vardır.
Sanirim genc yasinizin vermis oldugu cesaret ile elinizde imkan olsa bu fikirlerinizi uygulamaya koyarsiniz. Peki sizce sonuc iyi olur mu?
Bence olmaz. Simdi diyeceksin ki denemeden bilemezsin, ben de diyecegim ki denesende sonuc husran olur. Buyrun ben anlatayim siz dinleyin (su sadece size yazilmis bir yazi degildir, gordugum kadariyla her iki haftada bir ayni konu celalleniyor, alin size dc.. );
Oncelikle sadece senin dusuncelerini curutecek bir kac basit soru
Perpa hangi santrale bagli?
Perpa nin bagli oldugu santralde gece personel var mi? (hayir yok - gunduzde yok sadece bir santral var)
Perpadaki santralin bagli oldugu santral de gece adam var mi? (hayir yok)
Perpa' nin lokal santralinde cikabilecek bir sorun ne kadar surede cozulur? ( minumum 24 saat.)
simdi genel dc olayina bakalim;
Klima ile isi cozmussunuz fakat hepinizin ortak yanilgisi gordugum kadariyla sogutma diyince klima zannetmeniz. Sogutma klima degildir. klima elbette gerekli ama oncelikle iklimlendirme sistemi olmali ve bu bir uzman tarafindan kurulmali..
10-15 sunucu barindirmak icin dc kurmaniza gerek yok, her 10-15 sunucu barindirilan yere dc dersek bir adim dahi ilerleyemeyiz. Gidin g.shdsl alin, fiber masrafiniz olmaz kiytirik iki bakir masrafi isinizi gorur, siz sag biz selamet..
Cihaz maliyetleri sadece 100 bin $ larla ifade edilen bir yeri 10-15k ya kurmak, kurabilirim demek sadece komiklik yapmaya calismaktir.
Bir ortak yanilgiyi daha duzeltelim, kafaya koydum bilmem ne routeri en iyi isp benim en iyi dc benim dc' im demek en buyuk yanlistir. Burada bircok networkcu olduguna eminim. Kafaya bir cihaz koyup networkum en saglami demek kesinlikle yanlistir. Zira 9 yasindaki birinede imkan verilirse kafaya o cihazi en kotu sorar ogrenir ve koyar. Network nerde? arkada... iste asil is orada basliyor. bir ortak yanilgidan daha bahsedelim; benim subnetlerim /29 lu diyip broadcast alanlarini kucultugunu iddia edenler var.. Yok oyle birsey. Soft bazda bir takim kisitlamalar getirdigi dogru ancak hard seviyede ortada bir dunya gereksiz paket dolasiyor. Duzgun etki alanlari olusturmak lazim, redundant main sistemler olusturmak lazim. vs. vs. vs. ben buraya su an bir cok dc de olmayan ve olmazsa olmaz onlarca madde yazabilirim ve hicbiri benim nacizane goruslerim degildir.
Hepsi Cisco vb. bu isin miri firmalar tarafindan madde madde aciklanmistir. DC de kullanilacak isiklandirma sistemine kadar mevcut dokumanlar vardir.
Bu yuzden birakin bu gece kondu gibi dc kurulur mantigini bir kenara...
Hersey pektabi para degil, bu isi yapmak icin buyuk paralar elbette gerekmez ancak buyuk para yatiramiyorsaniz, sistem olarak bir takim artilariniz olmak zorunda.
Benim 15 makinam var 5 te sagdan soldan bulsam masraf cikar diye DC acmak, acmaya yeltenmek komikliktir sadece...