alperer dediklerinin çogu php ile ilgili degil. serverın hızı tabi ki önemli ama daha iyi kod yazarsan aynı serverda daha hızlı çalışan bir kod elde edersin. amaç php nin kendi dinamikleri ile maksimum verim almak.
10000 satırdan oluşan bir servis oluşturdugunda kodu optimize bir şekilde yazılıp yazılmamasının artılarını ya da eksilerini görürsün. Bu kadar koda bile gerek yok aslında. Çok daha küçük bir programda bile farkedebilir.
birkaç satır kodda optimize yapsan kimse zaten bir şey anlamayacaktır. Şöyle bir örnek veriyim:Okulda bir ödevde benim programımla arkadaşımın yazdıgı programı karşılaştırmıştık. Benimki anında cevap verirken arkadaşımın yaptıgı program işlemi 30 sn de tamamlamaktaydı. Biz ödevi Pascal'da yaptık. Dili önemli degil aslında, sadece optimize edilmiş bir sistemin farkını göstermek istemiştim. Programdaki en büyük fark benim for döngümün daha düşük olmasıydı. Aynısı php içinde geçerlidir. Döngüleri (while,for) en az şekilde döndürürsen hatta yazabiliyorsan döngüsüz yazarsan hızın artar.