Bakın windows da varmı bilmiyorum ancak linux da software raid var yani işletim sistemi raid yapıyor bu konu çok önemli... misal işletim sisteminden yazılımsal raid yaparsanız diyelimki raid5 makina her kopyalamada sürekli kasar durur kasma nedenide arkada çalışan işlemlerde görürsünüz raid sistemi için hesaplama yapmasındandır raid kart ile raid yapılmasında böyle bir durum söz konusu değil o yüzden yazılımsal raid hem hesaplama hatalarında tüm verilerin sonunu getirebilir hemde makinayı hızlandırmak yerine yavaşlatabilir. Deskop boardlardaki onboard raidlerede güvenmeyin derim.
Sizin soruya cevap olarak şunu söylemem gerek
Donanımsal kartlarla raid kullanıyoruz kullanmak zorundayız yoksa sistemimiz nekadar güzel olursa olsun harddisk kaynaklı yavaşlamalar meydana geliyor. ancak biz backup için kullanmıyoruz..
Nekadar gerekli? normal standart sunucular için gereksiz (4-5mbps trafikli sadece webhosting sunucuları) mesela VPS bir sunucu düşün içinde 6 tane ayrı ayrı vps var hepsi cpanel tüm bu 6 müşteride her gece 12 de cpanel den otomatik backup almaya kalkınca harddiskde aşırı bir yavaşlama olacak bunun gibi kopyalama işlemleri çok fazla olan yerlerde kullanmak mantıklı.. Ayrıca sunucu ile pek ilgilenemiyorsanız (backup alma işlemleri vs) ozamanda aynalama sistemi olan bir raid sistem kullanmanız veri güvenliği açısından gerekli. biz backup için raid sistemini kullanmıyoruz sadece performans için kullanıyoruz.
bilmeyenlerin anlayabilecekleri dilden anlattım biraz tarzanca oldu ama umarım faydalı olmuştur.