1998 yılında bir hevesle ilk websitemi "notepad" ve tabii ki .html kullanarak hazırlamıştım. Ardından 4-5 tane
firmaya site hazırladım, dönem itibariyle kimseler bu işle ilgilenmediği için fahiş fiyatlara satmıştım siteleri...
aradan geçen uzun yıllardan sonra bir heves webmasterlığa geri döndüm. R10 ile tanışmam da aynı döneme
denk geliyor. İyi siteyi hazırladık ama Google'da nasıl yükselirim derken R10 çıktı karşıma. Ve bu site
aracılığıyla methini duya duya... wordpress'e merak sardım. Ancak bir türlü İngilizce tabiriyle "kick start"
yapmamı sağlayacak makaleyi bulamadım ne R10 da ne de başka bir sitede. Sonuç olarak geçtiğimiz 1 hafta
gibi kısa bir sürede yaşadığım sıkıntılar, bulduğum çözümlerle bir "Yeni başlayanlar için Wordpress" başlığını
ben yazayım benim bulamadığımı başkaları bulabilsin dedim. Az önce de belirttiğim gibi bu konularda uzman
değilim yine de uzun sayılabilecek genel deneyimime ve Wordpress'e olan ilgime dayanarak yeni başlayanlar
için faydalı bir kaynak olacağını umut ediyorum.

Ben kendi yaptığım yoldan anlatacağım Wordpress'i yani işe bir hosting alarak başlıyoruz...
Genel olarak piyasadaki büyük firmalar Wordpress'e tam destek veren hosting seçenekleri sunuyorlar.
Örneğin Internet Domain Name Registration, Domain Transfers. Your domain name search starts here. dan 3.59$ aylık bedelle 5GB alanlı 250GB bandwithi olan bir Linux hosting alarak
işe başlayabilirsiniz. MySQL veritabanı sağlıyor olması da gerekli barındırma hizmetini alacağınız firmanın.
Yukarıdaki örnekt 10 adet (ki size muhtemelen bir site için 1 tane gerekecek) MySQL veritabanı sağlanıyor.

Wordpress için gerekenler;

-Linux Hosting
-MySQL Database

Şimdi Wordpress'in WordPress › Blog Tool and Weblog Platform adresinden İnglizce versiyonunu ya da WordPress Türkiye
adresinden Türkçe versiyonunu ama her zaman son sürümünü bilgisayarımıza indiriyoruz.

1. Hosting accountunuza FTP ile bağlanıp (en kolay şekliyle bile ftp.siteismi.com ile windowsdan dahi
bağlanabilirsiniz yada Filezilla gibi bir programı öneririm) bu zip dosyasının içeriğini olduğu gibi hostingin
root klasörüne yani ana klasörüne kopyalıyoruz.

2. Hosting sağlayıcımızın sitesinden veya sağladığı panelden gidip bir MySQL veritabanı oluşturuyoruz.
Veritabanının adını ve şifresini bir yere not ediyoruz.

3. siteismi.com adresine giriyoruz. Karşımıza kurduğumuz dile göre Türkçe ya da İngilizce olarak 2
dakikada bitecek olan adım adım kurulum geliyor. Söylenenleri yapıyoruz. Wordpress sitemiz artık dünya ile
buluşmaya hazır.
Şimdi www.siteadi.com/wp-admin yazarak ve kurulum esnasında size belirtilen kullanıcı adının (admin) ve
şifreyi girerek siteyi kuracağımız arayüze ulaşıyoruz. Ve o andan itibaren sitemiz internette yerini almış oluyor.

4. Ancak tabii ki default template ile ve hiçbir eklenti olmaksızın Wordpress kullanmak, potansiyeline hakaret
etmek olacağı için istediğimiz özellikleri sağlayan bir tema arayışına girebiliriz. İlk başta önerim bir tema
beğenmeniz ve sıfırdan bir tema yaratmaya çalışmak yerine mevcut temanın öğeleriyle örneğin resimleriyle
oyanarak istediğiniz görüntüyü elde etmeniz. Bunun için Wordpress Themes ve
Theme Viewer adreslerini öneriyorum daha fazlasını ise forumda ya da internette bulabilirniz.

Artık temamızı seçtiğimize göre onu da bilgisayarımıza indirmeli ve .zip dosyanın içeriğini (genel olarak
içerisinde temanın adını taşıyan tek bir klasörden ibarettir) FTP'ye bağlanıp, wp-content/themes klasörünün
içine atmalıyız. Ardından Türkçe son sürüm için konuşursak Görünüm sekmesinden istediğimiz temanın
üstüne tıklamamız yeterli.

5. Wordpress'in bir blogdan çok daha fazlası olmasını sağlayan ve en sonda linkini göreceğiniz kendi sitemde
de olduğu gibi çok daha farklı projelere evsahipliği yapabiliyor olmasını sağlayan en temel öğeler tabii ki
hayatı kolaylaştıran plugin(eklentiler). Öncelikle eklentilerin genel kullanım şeklini anlatayım. Eklentiyi önce
bilgisayarınıza indiriyorsunuz ardından FTP'ye bağlanıp wp-content/plugins klasörünün içerisine
atıyorsunuz. Eklentiler kimi zaman sade bir PHP dosyası kimi zaman ise bir klasör halinde bulunabilir siz her
zaman olduğu gibi /plugins/ klasörüne atın.

Ben kendi kullandığım eklentileri aşağıda sıralayıp hepsini içerisinde bulunduran bir zip dosyasının linkini
vereceğim tek tek aramak zorunda kalmazsınız.

Gelelim eklentilerin kullanımına, dosyaları /plugins klasörüne ekledikten sonra yapmanız gereken admin
panelinden eklentiler sekmesine girmek ve kullanmak istediğimiz eklentiye "etkinleştir" dememiz gerekiyor bu
noktadan sonra bu eklenti ile ilgili ayarların tümü tercihler sekmesinde yeni bir başlık olarak görünür hale
gelecek. Tek yapmanız gereken tercihleri doldurmak.

Ben burada kendi kullanıdığım eklentileri sıralıyorum tabii ki siz amacınıza ve projenize uygun olarak farklı
eklentiler de kullanabilirsiniz.

+All in one seo pack : SEO Optimizasyonu için gerekli, kullanışlı bir eklenti.

+Wp-Contact Form: Basit bir şekilde sitenize bir iletişim formu yerleştirmenizi sağlıyor. Eklentiyi
etkinleştirdikten ve ayarlarını yaptıktan sonra yeni bir sayfa yaratıp sayfada "Kod" moduna geçiyor ve
<!--contact form--> yazısını yapıştırıyorsunuz, artık o sayfada güzel bir iletişim formunuz var.

+Dean's FCK Editor for Wordpress: Daha detaylı yazı düzenlemesi yapmanıza olanak sağlayan word gibi
menüsü ile kullanıcıya daha kolay gelen bir yazı editörü.

+Mighty Adsense: Adsense reklamlarını sitenizde göstermek istiyorsanız çok kolay ve verimli bir şekilde bu
eklenti ile bunu sağlayabilirsiniz.

+Google XML Sitemaps: Bu eklenti de Google vb. arama motorları için sitemap hazırlamaya yarıyor.
Sitemap.xml ve Sitemap.xml.gz dosyalarını ana klasörünüze atmalı ve CHMOD ayarlarını 777 yapmalısınız.
Bunu örneğin Filezilla ile kolayca yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken dosyanın üzerine sağ tıklayıp, "dosya
öznitelikleri" ne tıklayarak oradaki kutucuğa 777 yazmak. Ardından Tercihler sekmesinden XML-Sitemaps e
girip istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz.

+Ultimate Google Analytics: Eğer Google Analytics kullanıyorsanız (kullanmıyorsanız da kullanın) bu eklenti
ile hiçbir zahmete girmeden sitenize google analytics kodlarını ekleyebilirsiniz.

+WP Online Counter: Sitenizde online ve toplam ziyaretçi sayılarını ve rekor online ziyaretçi sayısını gösteren
bir sayaç eklentisi. Eklentiyi kurduktan ve ayarladıktan sonra görünmesini istediğiniz .php dosyasına örneğin
yan menüde görümesini istiyorsanız sidebar.php dosyasına, <?php if (function_exists(wp_onlinecounter)) {
wp_onlinecounter();
} ?> , kodunu yerleştirmeniz gerekmekte.

Eklentileri indirmek için : www.macgunu.com/macgunu_eklentiler.rar

Benden şimdilik bu kadar biraz php yada herhangi bir programlama dili biliyorsanız yada öğrenmeye
istekliyseniz Wordpress ile yapamayacağınız hiçbirşey yok! Birçok şeyi deneme yanılma yöntemiyle bile
çözebilirsiniz. Sistemi gereği çok iyi bir php bilginiz yok ise (ki bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen yoktur)
sadece tema dosyalarında değişiklik yapın.

Wordpress gerçekten çok kullanışlı bir sistem çünkü bir sayfada ne olacağını değil nasıl olacağını
tanımlıyorsunuz ardından herşey kendiliğinden oluşuyor. Ayrıca Wordpress ile Google arasındaki aşk da
yadsınamaz... eskiden 2-3 günde bir indexlenen sitem şu anda neredeyse gerçek zamanlı indexlenmeye
başladı. Bu gerçekten etkileyici.

Bir not daha siteniz tam bitmeden deneme yazılarınızında googleda görünmesini istemiyorsanız işiniz
bitinceye kadar Tercihler sekmesinden gizlilik bağlantısını tıklayarak arama motorlarını engelleyebilirsiniz.

Dikkat ettiyseniz Admin Paneli ya da Wordpress Kullanıcı Arayüzü olarak adlandırılan bölümün
kullanımından hiç bahsetmedim çünkü herşeyi kendiniz kurcalayarak öğrenebilirsiniz, son derece kullanıcı
dostu bir şekilde planlanmış aynı zamanda Türkçe çevirisi de gayet güzel olmuş.

Bu anlattıklarıma dair uygulamalarımı Maç Günü sitemden görebilirsiniz...